ELBIL

Nye elektriske varebiler på vei

Renault Kangoo Z.E. og Master Z.E. får batteri på 33 kilowattimer.

Renault har lansert to nye elektriske varebiler.
Renault har lansert to nye elektriske varebiler. Bilde: Renault
Marius ValleMarius ValleJournalist
15. jan. 2017 - 16:01

Renault har lansert to nye varebiler med helelektrisk fremdrift. Nye Kangoo Z.E. og Master Z.E.

Den nye Kangoo-modellen ble annonsert først for en måned siden, da Renault meldte at de kom til å lansere denne i forbindelsen med bilmessen i Brussel.

Kangoo er en liten varebil som også selges i personbilvariant, mens Master er en stor varebil i samme størrelsesklasse som Volkswagen Crafter og Mercedes-Benz Sprinter.

Det var allerede kjent at Kangoo Z.E. skulle oppgraderes til en rekkevidde på 270 kilometer, med ny motor og ny batteripakke. Nå har de presentert detaljene.

50 prosent større batteri

Kangoo Z.E. har fått en motor basert på Zoe-motoren. <i>Foto: Renault</i>
Kangoo Z.E. har fått en motor basert på Zoe-motoren. Foto: Renault

Kangoo Z.E. får ny motor, oppgradert ladersystem, og kommer nå med varmepumpe.

Batteripakken er oppgradert til 33 kilowattimer, og er utviklet av LG Chem. Den erstatter den eksisterende AESC-utviklede batteripakken på 22 kilowattimer. Altså en kapasitetsøkning på 50 prosent.

At bilen nå også har varmepumpe vil antakeligvis bidra til økt rekkevidde vinterstid. 

NEDC-rekkevidden er oppgitt til 270 kilometer, men Renault anslår en praktisk rekkevidde på 200 kilometer.

Den nye motoren er basert på motoren som står i Renault Zoe R90, og har 60 hestekrefter. Denne er designet og bygget av Renault.

De har imidlertid ikke gitt Kangoo Z.E. samme lademulighet. Den nye om bord-laderen kan levere maksimalt sju kilowatt, mot 22 kilowatt for Zoe R90. Det vil gi en redusert ladetid i forhold til dagens utgave av varebilen, men bilen vil ikke være spesielt egnet for langkjøring.

Bilen kommer i salg til sommeren.

Stor varebil med liten rekkevidde

Master Z.E. har en rekkevidde på inntil 200 kilometer NEDC. <i>Foto: Renault</i>
Master Z.E. har en rekkevidde på inntil 200 kilometer NEDC. Foto: Renault

Den andre bilen er egentlig en større nyhet, da dette er en helt ny elbilmodell. Master Z.E. er basert på den eksisterende Master med forbrenningsmotor.

Denne bilen har det samme 33 kilowattimers batteriet som Kangoo Z.E. Rekkevidden er oppgitt til 200 kilometer NEDC.

I det virkelige liv er det dermed neppe sannsynlig å forvente mye mer enn rundt 120 kilometers rekkevidde, men Renault oppgir ikke tall for dette på denne modellen.

Motoren er den samme som står i Renault Zoe R90, og utvikler 75 hestekrefter. Heller ikke denne varebilen støtter hurtiglading, men har den samme 7 kilowatt om bord-laderen som Kangoo Z.E.

Master Z.E. har samme motor som Renault Zoe. <i>Foto: Renault</i>
Master Z.E. har samme motor som Renault Zoe. Foto: Renault

Verdt å merke seg er at Master Z.E. får både kortere rekkevidde og tregere lading enn Volkswagens kommende eCrafter, som skal komme i salg i år.

Den skal leveres med batteri fra 42 kilowattimer, inntil 40 kilowatt hurtiglading, og rekkevidde på over 200 kilometer. Den vil få inntil 400 kilometer rekkevidde i fremtiden med større batteri.

Renault Master Z.E. skal komme i salg mot slutten av året.

Flåtestyring

Renault annonserer også at de kommer til å rulle ut flåtetjenester til disse bilene i løpet av året. Disse skal gi operatørene mulighet til å samle inn data fra bilene, slik at bruken kan effektiviseres. 

Inkludert er også det de kaller «prediktivt vedlikehold», hvor sanntidsdata om bilenes tilstand samles inn, slik at vedlikehold kan planlegges bedre, og biler med feil kan tas ut av tjeneste raskt.

Renault Pro+ tilbyr fire elbiler. <i>Foto: Renault</i>
Renault Pro+ tilbyr fire elbiler. Foto: Renault

Renault lanserer for øvrig en ny variant av Zoe med 400 kilometers rekkevidde, kalt Commercial Zoe. Denne er lik personbilvarianten, men kommer nå med samme rekkevidde som nye Zoe.

Renault Pro+, som deres avdeling for kommersielle kjøretøy heter, selger også en utgave av den elektriske firehjulsmotorsykkelen Twizy med et lite lasterom.

  • Les flere saker om elbil
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.