BYGG

Nye Deichman Bjørvika får audiovisuell pakke til nesten 25 millioner

Totalleverandøren Presentations Data signerte kontrakten denne uken.

Biblioteksbygget fra utsiden. Bildet er tatt i september.
Biblioteksbygget fra utsiden. Bildet er tatt i september. Foto: Eirik Helland Urke
Heidi SævoldHeidi SævoldJournalist
8. nov. 2018 - 12:01

Kultur- og idrettsbygg Oslo KF (KID) vil ha skjermer, lyd og lys som gjør at besøkende ved Oslos nye hovedbibliotek skal finne kunnskap og opplevelser de ikke visste at de lette etter. Denne uka ble det klart hvem som skal levere audiovisuelt utstyr til det nye hovedbiblioteket Deichman Bjørvika. 

 Statsminister Jonas Gahr Støre foran Fosen-aksjonistene som demonstrerte inne på Stortinget i fjor høst.
Les også

Jonas Gahr Støre: Beklager nok en gang til Fosen-samene

Tirsdag inngikk Kultur- og idrettsbygg Oslo KF (KID) en kontrakt på 24,8 millioner kroner med selskapet Presentations Data AS.

Deichman Bjørvika

  • Byggherre: Kultur- og idrettsbygg Oslo KF
  • Arkitekt: Lund Hagem Arkitekter /Atelier Oslo AS
  • Bruttoareal: 19 600 m2
  • Funksjonsareal: 13 560 m2
  • Antall etasjer: 5, med innskutte mesaniner, i tillegg til full kjeller
  • Byggeperiode: 2014 – 2019
  • Biblioteket åpner: 2020
  • Forventet nesøkstall: 2 000 000 pr. år
  • Miljø og energi: Energivennlig passivhus. Bygget er et FutureBuilt-prosjekt og støttes av Enova SF.

Kilde: Kultur- og idrettsbygg Oslo KF

Nytt konsept

I tillegg til lesehuler, møterom, formidlingsrom, amfier, og flerbrukssal vil det nye biblioteket ha en fullutstyrt kinosal i kjelleren. Som totalleverandør vil Presentations Data fra og nå og ut 2019 planlegge og montere alt utstyret. 

Presentations Data har tidligere levert audiovisuelle løsninger til Varner, Stortinget, SATS Elixia, Olav Thon gruppen, Hotel Continental og Gyldendal. Administrerende direktør i selskapet, Monica Flo, forteller at oppgaven de nå har fått skiller seg ut.

– Det at et bibliotek går fra å være et tradisjonelt bibliotek til å bli et opplevelsessenter for et bredt publikum er et nytt konsept for mange, også for oss, sier Flo.

Konseptene vil omfatte lyd- og bildeløsninger, lysløsninger, samhandlingsløsninger, informasjonssystemer og multimedialøsninger. Mye av det som foregår på skjermene vil ifølge direktøren være interaktivt, og er ment å skape stemninger og en helhetlig opplevelse.

Løsningene skal testes av brukere før åpningen i 2020 for å sikre at de blir brukervennlige nok.

Direktør Monica Flo i Presentations Data AS (t.v.) og direktør Eli Grimsby i Kultur- og idrettsbygg signerte denne uka kontrakten av Deichman Bjørvikas AV-system. <i>Foto:  Pdata</i>
Direktør Monica Flo i Presentations Data AS (t.v.) og direktør Eli Grimsby i Kultur- og idrettsbygg signerte denne uka kontrakten av Deichman Bjørvikas AV-system. Foto:  Pdata

Lavterkselteknikk

Ifølge administrerende direktør i Kultur og og idrettsbygg, Eli Grimsby, forventer at biblioteket vil få to millioner brukere i året, og at kvalitet, driftssikkerhet og brukervennlighet derfor er ekstra viktig.

– Løsningene skal i stor grad kunne benyttes av de besøkende ved biblioteket, og terskelen skal være lav for  tørre å leke seg. Konseptene skal pirre til nysgjerrighet og læring, og de besøkende skal finne kunnskap og opplevelser de ikke visste at de lette etter, sier Grimsby.

Å Energi skal bygge en pilotfabrikk på 2 MW for hydrogenproduksjon ved Pikerfoss kraftverk i Kongsberg. Etter planen blir det åpning i 2025.
Les også

Åpner nytt hydrogenanlegg – planlegger allerede et dobbelt så stort

Leveransen skal ifølge en pressemelding også muliggjøre digital formidling av informasjon som programoversikter, elektronisk skilting, samt formidlingssystem for streaming, ulike visningsflater og temporære utstillinger.

Ikke helt ferdig trapp ned til byggets kjeller med kinosal og flerbrukssal. Bildet er tatt da TU Bygg besøkte byggeplassen i september. <i>Foto:  Eirik Helland Urke</i>
Ikke helt ferdig trapp ned til byggets kjeller med kinosal og flerbrukssal. Bildet er tatt da TU Bygg besøkte byggeplassen i september. Foto:  Eirik Helland Urke
– Telekommunikasjonsselskapene mente det var for dyrt å utvikle fibermaterialet, sier Tor Grande om resultatet av det han jobbet med først da han skrev master (diplomoppgave) og deretter tok doktorgrad.
Les også

NTNU-rektoren: – Jeg var den første i Norge som skrev diplomoppgave om temaet

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.