LUFTFART

Nye Boeing-dokumenter forteller om 737 MAX-feil

Flyprodusenten Boeing leverte nye, inkriminerende dokumenter til amerikanske luftfartsmyndigheter og en komité i Kongressen bare timer etter topplederbyttet.

Et Boeing 737 Max-fly som bygges for Norwegian, på vei ut på rullebanen for en testflygning 11. desember ved flyplassen i Renton i Washington i USA. Nye dokumenter fra Boeing viser at selskapets ansatte har meldt om problemer ved flytypen 737 Max.
Et Boeing 737 Max-fly som bygges for Norwegian, på vei ut på rullebanen for en testflygning 11. desember ved flyplassen i Renton i Washington i USA. Nye dokumenter fra Boeing viser at selskapets ansatte har meldt om problemer ved flytypen 737 Max. Foto: AP/NTB Scanpix

Dokumentene viser et urovekkende bilde av Boeings ansvar for sikkerhetsproblemene på 737 MAX-flyene, fortalte en ansatt ved Kongressen til nyhetsbyrået AFP tirsdag.

Mandag fikk Boeings toppsjef sparken, og dokumentene ble overlevert til ansatte ved Kongressen i USA, som etterforsker problemene ved flytypen, sent mandag. Da var allerede mange tjenestemenn reist på juleferie.

Flere hundre MAX-fly hos flyselskaper verden over ble satt på bakken etter at et fly tilhørende Ethiopian Airlines styrtet i mars. I fjor høst styrtet samme type fly i Indonesia. Til sammen 346 mennesker omkom i de to ulykkene.

Les også

Pilot meldte om feil

I en meldingsutveksling som vises i dokumentene, beskriver en Boeing-pilot et problem i en simulator som gjelder styringssystemet MCAS, som er knyttet til begge ulykkene.

– Det tegner et veldig urovekkende bilde av bekymringer uttrykt av ansatte om selskapets sikkerhetskultur, og tiltakene gjort av andre ansatte for å sikre at Boeings produksjon ikke ble forsinket av myndighetene eller andre, står det i eposten til den ansatte i Kongressen.

Fakta om Boeing 737 MAX

  • 29. oktober 2018 mistet 189 mennesker livet da et 737 MAX 8-fly fra Lion Air styrtet i Indonesia.
  • 10. mars 2019 styrtet et Ethiopian Airlines-fly av samme modell i Etiopia. Alle 157 om bord omkom.
  • Før ulykken i Etiopia var det rundt 370 passasjerfly av typen Boeing 737 MAX 8 i drift i verden. 5.000 var i bestilling. Etter ulykken ble alle MAX 737-fly satt på bakken over hele verden.
  • Boeing har oppdatert programvaren på flyene etter at en feil ved styringssystemet MCAS ble knyttet til ulykkene.
  • USAs luftfartsmyndighet FAA har ennå ikke gitt klarsignal til at flytypen kan tas i bruk igjen. Trolig vil det ta flere måneder før modellen får grønt lys.
  • I juli rapporterte Boeing det største tapet i et enkelt kvartal i selskapets historie: 25 milliarder kroner. 40 milliarder kroner er satt av til å dekke kostnader som flyselskaper har blitt påført.
  • Norwegian har måttet sette alle sine 18 MAX-fly på bakken. I august la flyselskapet ned alle rutene fra Irland til USA med 737 MAX.
  • I september opprettet Boeing et erstatningsfond på opptil 900 millioner kroner for etterlatte etter de to ulykkene.
  • I januar 2020 stanser Boeing produksjonen av MAX-fly inntil videre. Produksjonen har fortsatt inntil nå, og 400 nye fly står på lager.

Kilder: AP, NTB

Flyprodusenten blir gransket for avgjørelsen om å fortsette å fly 737 MAX-flyene etter den første ulykken, for å ha ignorert advarsler fra ansatte og for å ha ofret sikkerheten i kampen om å utvikle et fly som kunne konkurrere med den europeiske flyprodusenten Airbus.

Amerikanske luftfartsmyndigheter (FAA) har blitt kritisert for å ha et for avslappet og vennlig forhold til selskapet det skal kontrollere. FAA har erkjent at det mottok det som ser ut til å være de samme dokumentene mandag ettermiddag.

Det skjedde bare timer etter at Boeings toppsjef Dennis Muilenburg måtte gå av fordi han ikke har greid å få flygiganten ut av krisen.

Boeing lover åpenhet

Boeing opplyser at selskapet kontaktet FAA and Kongressen som «en del av vår forpliktelse til åpenhet», opplyser en talsmann i en epost.

– Som med tidligere dokumenter referert av komiteen, gjenspeiler ikke tonen og innholdet i denne kommunikasjonen hva selskapet er og trenger å være, heter det videre i eposten fra Boeing.

Talspersonen understreker videre at Boeing de siste ni månedene har skjerpet sikkerhetsrutinene og bedret kulturen i organisasjonen. Det viser til perioden etter den siste av de to flyulykkene.

Den siste utviklingen gjør det klart at flygiganten kommer til å bli stilt til veggs også i 2020 for avgjørelsene som førte til ulykkene. Boeing forsøker samtidig å få godkjenning for at flytypen kan tas i bruk igjen.

Vanvittig etterlønn

Dennis Muilenburg, som mandag ble sparket som toppsjef i den kriserammede flyprodusenten Boeing, kan komme til å få en sluttpakke verdt 58,5 millioner dollar.

CBS News mener Muilenburg kan komme til å gå av med 58,5 millioner i penger og aksjer, over 520 millioner norske kroner.

Den endelige summen er ikke kjent og er avhengig av forhandlinger med Boeing og hvordan avskjeden hans omtales, skriver CNN.

Dokumenter som Boeing har levert til myndighetene, viser at Muilenburg kan ha krav på en pensjonsutbetaling på mer enn 30 millioner dollar. I tillegg kommer en mulig sluttpakke på om lag 7 millioner dollar.

Muilenburg har også aksjer for mer enn 20 millioner dollar og en pensjonsplan på mer enn 11 millioner, ifølge den amerikanske nyhetskanalen.

Les også

David Calhoun er den nye toppsjefen som skal opprette Boeings skadeskutte omdømme.