LUFTFART

Nye Boeing-dokumenter forteller om 737 MAX-feil

Flyprodusenten Boeing leverte nye, inkriminerende dokumenter til amerikanske luftfartsmyndigheter og en komité i Kongressen bare timer etter topplederbyttet.

Et Boeing 737 Max-fly som bygges for Norwegian, på vei ut på rullebanen for en testflygning 11. desember ved flyplassen i Renton i Washington i USA. Nye dokumenter fra Boeing viser at selskapets ansatte har meldt om problemer ved flytypen 737 Max.
Et Boeing 737 Max-fly som bygges for Norwegian, på vei ut på rullebanen for en testflygning 11. desember ved flyplassen i Renton i Washington i USA. Nye dokumenter fra Boeing viser at selskapets ansatte har meldt om problemer ved flytypen 737 Max. Foto: AP/NTB Scanpix
25. des. 2019 - 09:06

Dokumentene viser et urovekkende bilde av Boeings ansvar for sikkerhetsproblemene på 737 MAX-flyene, fortalte en ansatt ved Kongressen til nyhetsbyrået AFP tirsdag.

Mandag fikk Boeings toppsjef sparken, og dokumentene ble overlevert til ansatte ved Kongressen i USA, som etterforsker problemene ved flytypen, sent mandag. Da var allerede mange tjenestemenn reist på juleferie.

Flere hundre MAX-fly hos flyselskaper verden over ble satt på bakken etter at et fly tilhørende Ethiopian Airlines styrtet i mars. I fjor høst styrtet samme type fly i Indonesia. Til sammen 346 mennesker omkom i de to ulykkene.

Verken passasjerer eller besetningsmedlemmer kom til skade da nødutgangen ble revet ut og etterlot et gapende hull mens et fly fra Alaska Airlines var i lufta fredag.
Les også

Tre varsler om trykkfeil på Alaska Airlines-flygninger før hendelse der del av skrog falt av

Pilot meldte om feil

I en meldingsutveksling som vises i dokumentene, beskriver en Boeing-pilot et problem i en simulator som gjelder styringssystemet MCAS, som er knyttet til begge ulykkene.

– Det tegner et veldig urovekkende bilde av bekymringer uttrykt av ansatte om selskapets sikkerhetskultur, og tiltakene gjort av andre ansatte for å sikre at Boeings produksjon ikke ble forsinket av myndighetene eller andre, står det i eposten til den ansatte i Kongressen.

Vis mer

Flyprodusenten blir gransket for avgjørelsen om å fortsette å fly 737 MAX-flyene etter den første ulykken, for å ha ignorert advarsler fra ansatte og for å ha ofret sikkerheten i kampen om å utvikle et fly som kunne konkurrere med den europeiske flyprodusenten Airbus.

Amerikanske luftfartsmyndigheter (FAA) har blitt kritisert for å ha et for avslappet og vennlig forhold til selskapet det skal kontrollere. FAA har erkjent at det mottok det som ser ut til å være de samme dokumentene mandag ettermiddag.

Det skjedde bare timer etter at Boeings toppsjef Dennis Muilenburg måtte gå av fordi han ikke har greid å få flygiganten ut av krisen.

Boeing lover åpenhet

Boeing opplyser at selskapet kontaktet FAA and Kongressen som «en del av vår forpliktelse til åpenhet», opplyser en talsmann i en epost.

– Som med tidligere dokumenter referert av komiteen, gjenspeiler ikke tonen og innholdet i denne kommunikasjonen hva selskapet er og trenger å være, heter det videre i eposten fra Boeing.

Talspersonen understreker videre at Boeing de siste ni månedene har skjerpet sikkerhetsrutinene og bedret kulturen i organisasjonen. Det viser til perioden etter den siste av de to flyulykkene.

Den siste utviklingen gjør det klart at flygiganten kommer til å bli stilt til veggs også i 2020 for avgjørelsene som førte til ulykkene. Boeing forsøker samtidig å få godkjenning for at flytypen kan tas i bruk igjen.

Vanvittig etterlønn

Dennis Muilenburg, som mandag ble sparket som toppsjef i den kriserammede flyprodusenten Boeing, kan komme til å få en sluttpakke verdt 58,5 millioner dollar.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre

CBS News mener Muilenburg kan komme til å gå av med 58,5 millioner i penger og aksjer, over 520 millioner norske kroner.

Den endelige summen er ikke kjent og er avhengig av forhandlinger med Boeing og hvordan avskjeden hans omtales, skriver CNN.

Dokumenter som Boeing har levert til myndighetene, viser at Muilenburg kan ha krav på en pensjonsutbetaling på mer enn 30 millioner dollar. I tillegg kommer en mulig sluttpakke på om lag 7 millioner dollar.

Muilenburg har også aksjer for mer enn 20 millioner dollar og en pensjonsplan på mer enn 11 millioner, ifølge den amerikanske nyhetskanalen.

Redningshelikopteret var tilknyttet Oseberg-feltet i Nordsjøen der Equinor er operatør.
Les også

Ber om å redusere produksjonen: : – Må sørge for minst mulig risiko

David Calhoun er den nye toppsjefen som skal opprette Boeings skadeskutte omdømme.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.