BYGG

Nyboligsalget nær halvert siden nyttår. – Vi er i en boligkrise

Nyboligsalget falt med 35 prosent i april og er nærmest halvert så langt i år, ifølge ferske tall fra boligprodusentenes forening.

Administrerende direktør Lars Jacob Hiim i Boligprodusentene mener det er krise i nybolignæringen.
Administrerende direktør Lars Jacob Hiim i Boligprodusentene mener det er krise i nybolignæringen. Foto: NTB og Boligprodusentene
16. mai 2023 - 11:19

Salget av nye boliger falt med 35 prosent i april, sammenlignet med samme måned i fjor, viser tall fra Boligprodusentene og Prognosesenteret.

Igangsettingen av nye boliger falt med 41 prosent i april, sammenlignet med samme måned i fjor.

– Så langt i år er markedet tilnærmet halvert sammenlignet med fjoråret. Vi er i en boligkrise, og det er skuffende at boligbyggingen ikke får drahjelp fra regjeringen i revidert nasjonalbudsjett, sier administrerende direktør Lars Jacob Hiim i Boligprodusentene i en pressemelding.

Tall fra Boligprodusentene viser at det totalt er solgt 4.563 nye boliger i år. Det er 43 prosent under samme periode i fjor.

Solcellepanel på taket kan kutte strømforbruket – men er dyrt å installere. Nå forlanger Stortinget at regjeringen utvider støtteordningene til Enova.
Les også

Salget av solcellepaneler stuper

Tallene for boligtyper viser at salget av eneboliger er 37 prosent under samme periode i fjor, småhus er 28 prosent under, mens leiligheter er 49 prosent under.

– Ved fremlegget av statsbudsjettet i fjor høst var målet å hindre ekstra prisvekst og renteøkninger. Revidert nasjonalbudsjett som nå er lagt fram, vil føre til press på renta, ifølge toneangivende økonomer. Dette er dårlige nyheter for boligforsyningen og bransjen, sier Hiim videre.

Seniorøkonom Sara Midtgaard i Handelsbanken sier til E24 at det ikke er overraskende at det fortsatt er svake salgstall.

– Det kommer med all usikkerheten vi står overfor, ikke minst når man kjøper en bolig som skal stå ferdig om to år. Man sitter med en usikkerhet knyttet til pris- og renteutvikling.

– Det er ikke gode dager for boligutviklere og entreprenører om dagen. Det blåser surt på alle kanter. Det er dyrt å bygge, og salget faller, fortsetter Midtgaard.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) vil sikre rekordbevilgninger til Forsvaret i den nye langtidsplanen. Her sammen med forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp).
Les også

Varsler største bevilgning til Forsvaret siden andre verdenskrig

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.