NASJONALE TURISTVEGER

Ny turistveikunst åpner langs Nasjonal turistveg Rondane

Kunstverket «Skyldner» av Matias Faldbakken åpner 16. september. Kunstneren har på oppdrag av Statens vegvesen konvertert en parkeringsplass langs fylkesvei 27 til et mosaikkverk flatt på bakken.

Matias Faldbakkens kunstverk Skyldner, Nasjonal turistveg Rondane.
Matias Faldbakkens kunstverk Skyldner, Nasjonal turistveg Rondane. Foto: Harald Christian Eiken
7. sep. 2022 - 13:16

Langs fylkesvei 27 gir flere mindre parkeringsplasser god utsikt mot Rondanemassivet. I arbeidet med et kunstverk langs vegen var det avgjørende for kunstneren å bruke en eksisterende plass for å unngå nye inngrep i naturen:

– Jeg foreslo å lage en mosaikk på Kjøllen, for å gjøre den litt uanselige p-plassen der til en severdighet i seg selv, forteller Faldbakken i en pressemelding.

– Jeg ville lage et stort, horisontalt bilde som man kan stå på mens man tar inn utsikten. Mer som et stykke veidekke man kjører over, enn et verk man går rundt og ser på, sier han.

Det ferdige verket er utført i lys og mørk granitt og er satt sammen av 26.000 stein á 10x10 cm av profesjonelle steinleggere. Arbeidet måler 20x13 meter.

Mosaikken som uttrykksform strekker seg flere tusen år tilbake i tid og er et av de eldste bevarte bildeformatene. Kjente mosaikker fra for eksempel Mesopotamia, Hellas, Pompeii og Herculaneum er ofte lagt på gulv og er bilder til å gå på.

«Skyldner» er kunstnerens tegning av en liten byste i tre fra Nasjonalgalleriets samling, og som sannsynlig er et Kristushode fra 1100-tallet. Dette er et motiv Faldbakken har brukt ved flere anledninger.

Faldbakkens kunstverk på Kjøllen åpner offisielt fredag 16. september 2022.

  • Kunstner: Matias Faldbakken
  • Entreprenør: Norheim Naturstein
  • Byggherre: Statens vegvesen
Før flomsikringen: Prognosen for en 200-årsflom med 20 % klimapåslag. Deler av Bismo havner under vann. Vannføringen i Otta er på snaue 1060 kubikkmeter i sekundet.
Les også

Store deler av bygda ble liggende under vann: Redningen: Et av Norges største sikringsanlegg

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.