ENERGI

Ny strømprisrekord

Døgnprisen for strøm blir onsdag 4,9 kroner per kWh i Sørvest-Norge. Det er ny prisrekord i landet. 

Det blir en ny prisrekord for strøm onsdag, denne gangen på Sørvest-landet.
Det blir en ny prisrekord for strøm onsdag, denne gangen på Sørvest-landet. Foto: Heiko Junge / NTB
16. aug. 2022 - 15:18

Årsaken til de høye prisene er europeiske energipriser, som aldri har vært høyere enn nå, skriver Europower.

Sørvest-Norge har også den høyeste maksprisen onsdag. Mellom klokken 21 og 22 vil strømprisen her ligge på 5,26 kroner per kilowattime (kWh), viser foreløpige tall fra nettsidene til strømbørsen Nord Pool.

I Sørøst-Norge blir prisen 3,55 kroner per kWh på sitt høyeste, i Midt-Norge blir prisen 0,66 kroner, i Nord-Norge blir prisen 0,014 kroner og i Vest-Norge blir prisen 2,97 kroner.

Døgnpris

En kilowattime tilsvarer strømbruk på én kilowatt over én time. En dusj på ti minutter bruker i snitt rundt 4,5 kWh, men det avhenger av temperatur og hvor mye vann dusjhodet leverer.

Snittprisen i landet vil onsdag ligge på 2,21 kroner per kWh. Det er 0,0048 kroner høyere enn på tirsdag og 1,57 kroner høyere enn samme dag i fjor.

Den høyeste døgnprisen på strøm onsdag finner vi altså i Sørvest-Norge. Deretter kommer Sørøst-Norge med en døgnpris på 2,98 kroner, Vest-Norge med en døgnpris på 2,88 kroner, Midt-Norge med en døgnpris på 0,31 kroner og Nord-Norge med en døgnpris på 0,011 kroner.

Lavest i Midt- og Nord-Norge

I tillegg til spotprisen på strøm kommer forbruksavgift (16,69 øre per kWh), avgift til Enova (1 øre per kWh) og et eventuelt påslag fra strømselskapene. På toppen av det hele legges en merverdiavgift på 25 prosent, og på siden kommer nettleie. I Nordland, Troms og Finnmark er det ingen merverdiavgift på strøm, og i Finnmark og Nord-Troms slipper man også å betale forbruksavgiften.

Den laveste kWh-prisen onsdag blir mellom klokken 3 og 4 på natten i Midt- og Nord-Norge, da på 0,0068 kroner. Prisen per kWh blir på sitt laveste i Sørøst- og Vest-Norge 2,75 kroner og Sørvest-Norge 4,38 kroner.

Mandag var maks- og minstepris i landet på henholdsvis 4,72 og 0,0079 kroner per kWh. Samme dag i fjor var den på 0,77 og 0,36 kroner per kWh.

Les også

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.