KARRIERE

Ny rapport: Skeivt fordelt utdanning

En ny OECD-rapport viser at Norge har større frafall i høyere utdanning enn i andre land. Særlig på realfagene står det dårlig til.
En ny OECD-rapport viser at Norge har større frafall i høyere utdanning enn i andre land. Særlig på realfagene står det dårlig til. Bilde: Scanpix

OECD offentliggjorde tirsdag rapporten "Education at a Glance 2008," og fra å være en toppnasjon på utdanningsnivå, har Norge nå sunket på rangeringen.

Kun 42 prosent av befolkningen mellom 25 og 34 år har fullført minst to år høyere utdanning. Hele 17 prosent av den samme gruppen har ikke engang fullført videregående.

Til sammenlikning har Russland, som topper listen, nærmere 60 prosent med videre utdanning i aldersgruppen.

Les også:

Må fullføre

Kunnskapsminister Bård Vegar Solhjell sier i en pressemelding at vi ikke kan slå oss til ro med en så skjev fordeling av utdanning.

- Tallene bekrefter hvor viktig det er å fullføre utdanningsløpet. Kampen mot frafall i videregående opplæring skal derfor ha høyeste prioritet, sier Solhjell.

Norge har nemlig OECD-områdets laveste andel ufaglærte stillinger, og rapporten viser også at Norge har en lavere fullføringsrate i høyere utdanning enn gjennomsnittet i området. Spesielt gjelder dette i realfagene.

Les også: Vi har for mye å gjøre

Prioriterer

Minister for høyere utdanning og forskning, Tora Aasland mener rapporten er viktig, og at utdanning må ha høyeste prioritet i de kommende årene.

- Dette viser nok en gang at vi aldri kan slutte å utvikle utdanningssystemet vårt. Regjeringen øker derfor bevilgningene til både grunnopplæring, høyere utdanning og forskning, sier Aasland.

Les også: Studentene: Studiene ER for teoretiske

Mange lærere - lite undervisning

Rapporten viser også at Norge har mange lærere i forhold til andre land, men elevene får likevel mindre undervisning. Dette skyldes at mye av tiden til lærerne går til andre, ikke undervisningsrelaterte ting.

Begynnerlønnen for lærerne er imidlertid høyere enn i andre land, men lønnskurven er likevel så flat at topplønnen ligger langt under hva mange andre OECD-land kan tilby.

Les også:

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.