ELBIL

Ny midlertidig toppsjef på plass i Easee

Jakter permanent toppleder i Easee, men inntil videre inntar Erik Færevaag sjefstolen.

Erik Færevaag tar over styringen av den daglige driften av Easee frem til en permanent leder er på plass.
Erik Færevaag tar over styringen av den daglige driften av Easee frem til en permanent leder er på plass. Bilde: Eirin Helland
27. sep. 2023 - 12:00 | Endret 27. sep. 2023 - 15:13

Halvannen måned etter at gründer Jonas Helmikstøl gikk av som Easee-sjef, melder elbilladerselskapet at ny daglig leder blir Erik Færevaag. 

– Dette er banebrytende norsk teknologi som fortjener global suksess, jeg ser frem til å ta fatt på oppgaven, sier Færevaag i en uttalelse.

Færevaag har vært konsulent i Easee siden februar, og har erfaring med å være teknologigründer. Han har blant annet utviklet verdens minste trådløse sensor, og har tidligere vært med å etablere både Disruptive Technologies og Terravera Foundation, og vært sentral i Energy Micro og Chipcon, opplyses det pressemeldingen. 

Arbeider med å finne permanent CEO

Færevaag går i første omgang inn som «interim CEO» i Easee, samtidig som man er i gang med arbeidet med å finne en permanent toppsjef, skriver selskapet i en pressemelding onsdag.

– Vi har nedsatt en arbeidsgruppe som jobber med å finne en permanent løsning når Erik avslutter sitt oppdrag for selskapet. Easee skal være en global og offensiv aktør, og vi skal nå bruke tiden godt for å finne den riktige profilen som kan posisjonere oss for internasjonal vekst, sier styreleder Kjetil Næsje i meldingen.

I august igangsatte Easee en effektivisering av driften, sikret ny kapital og lanserte Charge Lite som første lader i sin nye produktlinje.

Erik Fossum Færevaag og selskapet DIsruptive Technologies vant Norwegian Tech Awards i 2016. <i>Bilde:  Disruptive Technologies</i>
Erik Fossum Færevaag og selskapet DIsruptive Technologies vant Norwegian Tech Awards i 2016. Bilde:  Disruptive Technologies

Vant Tech Awards i 2016

Færevaag har vært omtalt en rekke ganger i TUs spalter, og selskapet hans Disruptive Technologies (DT) vant Norwegian Tech Awards i 2016. Produktet er små sensorer med integrert radiokommunikasjon til IoT-bruk (tingenes internett). 

Færevaag trodde prisen ville komme godt med når selskapet skulle markedsføre sensorplattformen sin verden rundt.

- Det å ha vunnet den gjeveste teknologiprisen i hjemlandet vil ha stor verdi for oss, sa Færevaag i forbindelse med utdelingen.

Senere var Færevaag involvert i Terravera, som de beskrev som et slags «operativsystem for bærekraft». Det var en idé Færevaag selv beskrev som en litt sprø idé. Målet var å bygge en plattform for å kunne måle bærekraft i rapporter på en presis måte for å unngå grønnvasking.

Hans nyeste oppgave, som det altså foreløpig er uklart hvor lenge vil vare, er å få Easee på rett kjøl igjen etter rabalderet i Sverige har snudd Easees suksess på hodet.

Felt av svensk markedskontroll

Det hele begynte med en markedskontroll svenske Elsäkerhetsverket startet i 2022. Utfallet ble at det svenske tilsynet mente at Easee ikke hadde tilstrekkelig dokumentasjon på de tekniske løsningene i ladestasjonee Home og Charge, og dermed ila dem omsetningsforbud i Sverige i mars.

Siden har andre land i Europa valgt å følge svenske myndigheter og pålagt Easee å stanse salget. 

Easee har anket vedtaket, og saken har i flere måneder pågått i Förvaltningsrätten i Karlstad. Det er ikke kjent når saken blir avsluttet. I Norge og flere andre land i Europa har myndighetene besluttet å vente på en avgjørelse i retten før de foretar seg noe.

I mellomtiden har Easee lansert en ny lader, kalt Easee Charge Lite. Dette er i praksis den samme laderen som har salgsforbud, bare med ny programvare og ny dokumentasjon.

Prosessen har sendt Easee mot konkursstupet, og de har vært tvunget til å massepermittere ansatte. I august ble det klart at Easee hadde klart å få inn 60 millioner kroner gjennom et konvertibelt lån. Samtidig ble det kjent at daglig leder og grunnlegger Jonas Helmikstøl skulle gå av. I tillegg ble 200 av selskapets 350 ansatte sagt opp.

Easee, Kjetil Næsje, februar 2023
Les også

Lyser ut sjefsstolen på Finn: – Å forme fremtiden er ikke en tur i parken

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.