INDUSTRI

Ny kontrakt om CO2-fangst

Aker Clean Carbons mobile testenhet for CO2-fangst laget på Aker Solutions i Verdal i 2008 for bruk på kullkraftverket Longannet
Aker Clean Carbons mobile testenhet for CO2-fangst laget på Aker Solutions i Verdal i 2008 for bruk på kullkraftverket Longannet Bilde: Aker Clean Carbon
Kjetil Malkenes Hovland
29. nov. 2010 - 11:21

Tyske EnBW bygger nå en ny blokk kalt RDK 8 ved kullkraftverket i Rheinhafen i Karlsruhe, til en milliard euro (over åtte milliarder kroner).

Den nye blokken skal levere en effekt på 912 megawatt (MW) og skal være i drift i 2012, ifølge EnBWs nettsider (på tysk).

Aker Clean Carbon (ACC) skal nå lage en studie av ettermontering et fullskala CO2-fangstanlegg ved kraftverket.

Aker Clean Carbon (ACC) skal nå lage en studie av ettermontering et fullskala CO2-fangstanlegg ved kraftverket.NY BLOKK: Her er EnBWs tegning av kullkraftverket.

Større versjon av tegningen

Les også: Fanger CO2 i Italia

Fem millioner tonn CO2

Den nye blokken slipper ut fem millioner tonn CO2 årlig. Aker Clean Carbon vil levere en mulighetsstudie i to faser. Den første handler om design og pris, og den andre om driftskostnader.

– At Aker Clean Carbon lykkes med å sikre seg denne studien gjør at vi kan demonstrere vår teknologiske ekspertise og evne til å gjennomføre prosjekter. Vi er henrykte over å vinne en ny kontrakt fra et stor energiselskap, sier direktør Liv Monica Stubholt i Aker Clean Carbon ifølge en pressemelding.

Hva skjer i Norge? Statoil: – Risikerer forsinkelser

Kraftverket i Karlsruhe skal fyres med antrasitt («hard coal»), som har en karbonverdi på opptil 98 prosent og inneholder mindre urenheter enn andre kulltyper.

Kraftverket i Karlsruhe skal fyres med antrasitt («hard coal»), som har en karbonverdi på opptil 98 prosent og inneholder mindre urenheter enn andre kulltyper.KULLKRAFTVERK: Skjema over hvordan kullkraftverket fungerer.
Større versjon av bildet her

Les også:

Britene leder over Norge

Norsk fangstteknologi vinner

Vil bekrefte kreft-løsning

– Fullt mulig innen 2014

Renser CO2 uten utslipp

Siemens vil til Mongstad