KLIMA

Fanger CO2 i Italia

NY KONTRAKT: Dette er Aker Clean Carbons mobile testenhet for CO2-fangst for bruk på kullkraftverket Longannet. Nå har selskapet fått kontrakt om å levere fangstteknologi til italienske Enels oljekraftverk Porto Tolle.
NY KONTRAKT: Dette er Aker Clean Carbons mobile testenhet for CO2-fangst for bruk på kullkraftverket Longannet. Nå har selskapet fått kontrakt om å levere fangstteknologi til italienske Enels oljekraftverk Porto Tolle. Bilde: Aker Clean Carbon
Kjetil Malkenes Hovland
19. okt. 2010 - 09:12

Norske Aker Clean Carbon skal rense CO2 fra kraftverket Porto Tolle sør for Venezia.

Selskapet har fått kontrakt med italienske Enel om å levere fangstteknologien til prosjektet.

Porto Tolle er et oljekraftverk på 2640 MW fordelt på fire blokker. Kraftvarmeverket går på tungolje og fyringsolje og slapp ut 208.366 tonn CO2 i 2008. Nå vil Enel konvertere anlegget til å bli et kullkraftverk med CO2-rensing.

Like stort som Mongstad

– Vi er henrykte over å vinne en ny kontrakt fra et større energiselskap. Dette skyldes at vår teknologi og løsningene vi tilbyr i det raskt voksende markedet for CO2-fangst og -lagring (CCS) er konkurransedyktige, sier direktør Liv Monica Stubholt i Aker Clean Carbon ifølge en pressemelding.

Aker Clean Carbons anlegg på Porto Tolle skal fange en million tonn CO2 i året, som tilsvarer fullskalaprosjektet for rensing av gasskraftverket på Mongstad. De skal finne ut hvor mye det koster i investeringer og drift i en forstudie som skal være klar i mars neste år.

TESTANLEGG: Slik ser ett av Aker Clean Carbons testanlegg ut.
CO2-en som fanges skal komprimeres og lagres i et reservoar under Adriaterhavet. Fangstanlegget skal være i drift i 2020, og tjene som et demoanlegg. Målet er å ta teknologien i bruk i kommersiell skala etter 2020.

Her hjemme har Statoil uttrykt bekymring for kreftfaren rundt Aker Clean Carbons aminteknologi, noe som kan utsette Mongstad-rensingen: Les saken her

Støtte fra EUs krisepakke

Enels prosjekt for CO2-rensing ved Porto Tolle har fått 100 millioner euro i støtte fra EU-kommisjonens krisepakke i forbindelse med finanskrisen.

Enel er regnet som et av Europas fremste energiselskap, og var blant annet først ute i verden med å skifte ut de gamle elektromekaniske elmålerne med smarte målere for automatisk avlesning.

Selskapet har en total produksjonskapasitet på 83.000 megawatt (MW), om lag to og en halv ganger den norske vannkraftkapasiteten.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.