KLIMA

Britene leder over Norge

DEMONSTRERER CO2-FANGST: Dette er norske Aker Clean Carbons demoanlegg for CO2-fangst ved Storbritannias tredje største kullkraftverk, Longannet. Kanskje kommer selskapet i mål med fullskalarensing på Longannet før den norske "månelandingen" på Mongstad.
DEMONSTRERER CO2-FANGST: Dette er norske Aker Clean Carbons demoanlegg for CO2-fangst ved Storbritannias tredje største kullkraftverk, Longannet. Kanskje kommer selskapet i mål med fullskalarensing på Longannet før den norske "månelandingen" på Mongstad. Bilde: Jannicke Nilsen
Kjetil Malkenes Hovland
22. okt. 2010 - 12:52

Scottish Power står nå alene igjen i britenes konkurranse om en milliard pund til utviklingen av fullskala CO2-fangst og -lagring (CCS).

Den britiske regjeringen vil ha på plass fire renseanlegg innen 2020.

Men skotske Longannet blir trolig bygget før det, sier det norske selskapet som leverer renseteknologien.

– Flere år før 2020

– Det tar ikke ti år å bygge et anlegg. Setter man dette anlegget i første rekke, kan man se det som realistisk at det kan bli ferdig flere år før 2020, sier Liv Monica Stubholt i Aker Clean Carbon (ACC) til Teknisk Ukeblad.

Hvis Scottish Power får regjeringens premie på over ni milliarder kroner, er Aker Clean Carbon klare til å sette i gang med å bygge det planlagte fullskalaanlegget på Longannet.

E.On trakk seg i går fra konkurransen, og skyldte på at de ikke har noe kullkraftverk å rense. Selskapet har nemlig lagt bort planene om et nytt kullkraftverk på Kingsnorth. Dermed står Scottish Power alene igjen.

Britene ett år foran

Men det at E.On trekker seg, går ikke ut over selve konkurransen. Britiske myndigheter lover fortsatt å stille med en milliard pund til vinneren. Konsortiet bak Longannet-prosjektet er likevel forsiktige med å ta seieren på forskudd.

Britene leder nå over Norge i kampen om det Jens Stoltenberg kaller «vår månelanding». Fullskalaanlegget på kullkraftverket Longannet kan være ferdig før Mongstad, og det skal rense dobbelt så mye, nemlig to millioner tonn CO2 årlig.

BRITISK RENSING: - Setter man dette anlegget i første rekke, kan man se det som realistisk at det kan bli ferdig flere år før 2020, sier Liv Monica Stubholt i Aker Clean Carbon om fullskala rensing på kullkraftverket Longannet.
BRITISK RENSING: - Setter man dette anlegget i første rekke, kan man se det som realistisk at det kan bli ferdig flere år før 2020, sier Liv Monica Stubholt i Aker Clean Carbon om fullskala rensing på kullkraftverket Longannet.

– Umulig å si

Prosessen for å bygge fullskalaanlegg på Mongstad ligger allerede etter prosessen i Storbritannia. Aker Clean Carbon leverer sitt FEED-prosjekt for Longannet i løpet av første halvår neste år.

– Så britene leder i planleggingsprosessen?

– Ja, men hvem som først ferdigstiller er det umulig å svare på nå, sier Stubholt.

– Er det vanskeligere å montere CO2-fangstanlegg på Mongstad?

– Jeg er ydmyk overfor utfordringene på Mongstad, men også i Storbritannia skal anlegget ettermonteres, her på et kullkraftverk. Ettermontering er mer komplisert enn å bygge et renseanlegg sammen med et nytt kraftverk.

Endrer finansieringen

Siden E.On trekker seg så sent i konkurransen har myndighetene fremdeles adgang til å sluttforhandle med Scottish Power uten å bryte regelverket for offentlige anskaffelser. Det var i utgangspunktet 11 tilbydere som kjempet i CCS-konkurransen.

Denne uken ble Storbritannias statsbudsjett for 2011 lagt fram. Der ble det foreslått endringer i finansieringen av CCS, noe Aker Clean Carbon ønsker velkommen.

– Det har vært tvil rundt den langsiktige finansieringen av CCS i Storbritannia?

– Det de har sagt er at de vil bygge fire anlegg som skal finansieres med en avgift på strømmen. Den skal innføres senest 2018. Det som er sagt i dette budsjettet er at de vil bruke penger fra salg av statseiendommer. Det var en positiv overraskelse. Da blir pengene mer tilgjengelig, sier Liv Monica Stubholt.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.