MOTOR

Ny Hercules på plass i september

Norge får nytt Hercules-fly om to måneder.

ERSTATTES: C-130J Super Hercules, registreringsnummer 5630 "Siv", styrtet i fjellveggen Kebnekaise i Sverige i mars. Forsvaret får et nytt Hercules-fly allerede i september.
ERSTATTES: C-130J Super Hercules, registreringsnummer 5630 "Siv", styrtet i fjellveggen Kebnekaise i Sverige i mars. Forsvaret får et nytt Hercules-fly allerede i september. Bilde: Per Erlien Dalløkken

Forsvaret får allerede i september levert et nytt Hercules-fly til erstatning for det som Første havari med Super Hercules ved fjellet Kebnekaise i Sverige i mars.

– Jeg er svært fornøyd med at vi så raskt får erstattet det vi mistet. Amerikanske myndigheter har vist stor velvilje ved å la Norge få tilgang til et fly som står på det amerikanske luftforsvarets bestillingsliste. Derfor får vi det allerede om to måneder, sier forsvarsminister Espen Barth Eide (Ap) til NTB.

Les også: Kollisjonsadvarsel fungerte dårlig på ulykkesflyet

Norsk tilpasning

Han legger til at Forsvaret har en struktur som bygger på fire maskiner, og at det er en betydelig svekkelse av transportkapasiteten å bare ha tre.

Stortinget bevilget i revidert nasjonalbudsjett 720 millioner kroner til anskaffelse av et nytt Hercules C130J.

Flyet kommer i september, men skal gjennomgå en del spesifikke, norske tilpasninger før det kan settes i drift.

– Vi skylder amerikanerne stor takk. Dette er en rekordrask leveranse av et fly som det normalt er flere års ventetid på. Samtidig kommer det nok godt med der borte at det er noen som kjøper nye fly i disse trange tider i verdensøkonomien, sier forsvarsministeren.

Allsidig

Hercules er tiltenkt en nøkkelrolle i forbindelse med omplasseringen og den påfølgende reduksjonen av den norske innsatsen i Afghanistan.

Flytypen har også en støtterolle i det sivile samfunn hjemme i Norge, som for eksempel ved rask forflytning av politi og til organtransport.

– Det flyr i all slags vær og kan lande nesten overalt, sier Barth Eide.

Les også:

Slik skjerpes kontrollen i luftrommet

Super Hercules gir supre skoler  

Innsikt: Derfor er de «svarte» boksene så viktige

Les mer om: