INDUSTRI

Ny fusjonsreaktor har klart å lage plasma

– Nå er vi halvveis mot målet om å skape fusjonsenergi.

Den nye fusjonsreaktoren til britiske Tokamak Energy har klart å lage plasma. Det er første steg på veien mot å kunne produsere miljøvennlige og kommersiell fusjonsenergi.
Den nye fusjonsreaktoren til britiske Tokamak Energy har klart å lage plasma. Det er første steg på veien mot å kunne produsere miljøvennlige og kommersiell fusjonsenergi. Bilde: Tokamak Energy
Av Peter Ottsjö, Nyteknik.se
3. mai 2017 - 19:00

Ett privateid britisk selskap har startet opp en fusjonsreaktor, ST40, og klart å generere plasma.

Nå er ambisjonen å oppnå en plasmatemperatur på 15 millioner grader celsius – noe som er like varmt som i solens kjerne – allerede til høsten.

I løpet av neste år er målet å komme opp i 100 millioner grader. Ved den temperaturen kan hydrogenkjerner, som vanligvis frastøtes av hverandre, fusjoneres og danne helium.

Miljøvennlig energi

Det britiske selskapet, Tokamak Energy, har hentet navnet sitt fra den sfæriske reaktoren med innvendige magnetspoler som brukes til å danne fusjonsenergi.

En tokamak skal hindre at plasma kommer i kontakt med veggene i reaktoren, siden temperaturen er så høy at ikke noe materiale kan håndtere den. Plasmaet holdes svevende på grunn av magnetspolene.

Fusjonsenergi har en enorm potensial. Den ville kunne gi oss stort sett ubegrensede mengder miljøvennlig energi, og uten de faremomentene som kjernekraft innebærer. Men de tekniske hindrene er enormt store.

Selv om Tokamak Energy og de mange konkurrentene deres vil kunne lykkes med å komme opp i en plasmatemperatur på 100 millioner grader, må de klare å holde plasmaet i live lenge nok til at de får utvunnet energi.

Kommersiell fusjonskraft i 2030

Forskningen på området er dyr og krever mye energi, men håpet er at teknikken en dag skal kunne generere den i stedet.

Og Tokamaks administrerende direktør, doktor David Kingham, har høytflygende planer. Han mener at reaktoren deres er mer kompakt og mer kostnadseffektiv.

– Nå er vi halvveis mot målet om å skape fusjonsenergi. Med hardt arbeid vil vi kunne klare å levere fusjonskraft i kommersiell skala år 2030, sier han.

Artikkelen er tidligere publisert på Nyteknik.se

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.