SAMFERDSEL

Ny forskning: Eksos øker faren for demens

De som bor i områder med mye eksos utvikler oftere demens og alzheimer.

Folk som bor i områder med mye eksos har opp til 40 prosent større sjanse for å utvikle demenssykdommer enn folk som bor i områder med lite eksos.
Folk som bor i områder med mye eksos har opp til 40 prosent større sjanse for å utvikle demenssykdommer enn folk som bor i områder med lite eksos. Bilde: Colourbox
4. aug. 2015 - 12:48

Folk som puster inn mye eksos rammes oftere av demens, skriver svenske Dagens nyheter.

Resultatene kommer frem i en ny omfattende undersøkelse gjennomført ved Umeå universitet i Sverige.

– Vi har funnet en uventet sterk sammenheng mellom eksos og demens, sier professor i miljømedisin, Bertil Forsberg til avisen.

Les også: Asbest kan gi uhelbredelig kreft på bare to uker

Store forskjeller

Studien har pågått over 15 år, og tatt for seg 2000 svensker over 55 år. Rundt 300 av deltakerne har utviklet demens i løpet av denne perioden.

– Av de som bodde i områdene med mest eksos er sjansene 40 prosent større for å utvikle alzheimer og andre demenssykdommer enn for de som bor i områdene med minst eksos, sier Forsberg.

Eierne flyttet maskinparken: Eierne flytter halve maskinparken - resten kan bli starten på et norsk industrieventyr

Nyere forskning

Det har lenge vært kjent at forurenset luft kan føre til sykdommer som astma, kreft og hjerte- og karsykdommer.

At luften påvirker hjernen er derimot ikke like godt kjent.

– Vi vet at små luftpartikler kan ta seg inn til hjernen via luktnerven og gi store skader. Mye eksos gir dårligere blodsirkuasjon i hjernen, som igjen kan gi skade, forklarer Forsberg til avisen.

Nedsatt blodtilførsel til hjernen er, ifølge det store medisinske leksikon, en av hovedårsakene til alzheimer.

Les også: Lager intelligent vaksine de håper kan kurere kreft

Ikke overasket

Magne Refsnes, forsker ved Folkehelseinstituttets avdeling for luftforurensing og støy, synes funnene i den svenske undersøkelsen er interessante.

– Det er gjort veldig mye studier på sammenheng mellom luftforurensing og hjerte- karsykdommer, men lite på luftforurensing og hjernesykdommer, så dette er interessante funn, sier han til Teknisk Ukeblad.

Refsnes mener studien virker som et veldig god og tungt studie, men understreker at en studie ikke er nok til å slå fast konklusjonen som en sannhet.

– Funnene er likevel ikke så overaskende. Det har kommet enkelte studier fra andre land som understøtter sammenhengen de svenske forskerne viser til, sier han.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.