KRAFT

NVE må snu: Plusskundene får elsertifikater likevel

Overkjøres av Stortinget.

Asko planlegger flere nye solcelletak på sine lagerbygg etter at Stortingsflertallet med Venstre i spissen nå slår fast at plusskundene likevel skal få elsertifikater.
Asko planlegger flere nye solcelletak på sine lagerbygg etter at Stortingsflertallet med Venstre i spissen nå slår fast at plusskundene likevel skal få elsertifikater. Bilde: Fusen
Øyvind LieØyvind LieJournalist
25. nov. 2015 - 15:47

PLUSSKUNDEORDNINGEN

  • Skal gjøre det enklere å bruke strøm man selv produserer, ved at eierne av solcelleanlegg får felles måling av og avregning av innmating og uttak.
  • Dermed slipper de å betale forbrukstariff for strømmen de selv produserer og bruker, og innmatingstariff for overskuddsstrømmen de slipper ut på nettet.
  • Men i juli foreslo NVE at plusskundene med slik felles målepunkt kun skulle få elsertifikater for overskuddsstrømmen, altså den strømmen de sender ut på nettet.
  • Om solkrafteierne ønsket elsertifikater for hele produksjonen sin, skulle de dermed ikke slippe unna innmatingstariff og nettleie for strømmen de selv bruker.
  • Stortingsflertallet, med Venstre i spissen, griper nå inn og gjør om NVEs vedtak.

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har fram til nå nektet å la såkalte plusskunder slippe elavgift og nettleie og samtidig få elsertifikater for hele strømproduksjonen sin.

Disse kundene har måttet velge enten å få elsertifikater for hele produksjonen, eller å slippe unna nettleia (se faktaboks).

Bransjeforeningen Energi Norge har støttet beslutningen.

Men i forliket om statsbudsjettet for 2016 slår flertallet på Stortinget, med Venstre i spissen, fast at plusskundene likevel skal kunne få elsertifikater, slik de får i Sverige.  

«Stortinget ber regjeringen utarbeide og sende på høring endringer i regelverket slik at hele produksjonen av strøm fra solceller i plusshus, ikke bare overskuddet man sender ut i strømnettet inkluderes i ordningen med grønne sertifikater», heter det i budsjettavtalen, som ble klar mandag kveld.

Asko fornøyd

Styreformann Torbjørn Johannson i Asko advarte i sommer om at NVEs forslag ville stoppe selskapets planer om å bygge solceller på sine lagertak. Nå er han glad for vedtaket.

– Vi er veldig fornøyd med at partiene tok saken i forbindelse med statsbudsjettforhandlingene. Dette ser veldig positivt ut nå, sier han til Teknisk Ukeblad.

– Hvor viktig er dette for dere?

– Det har veldig mye å si for lønnsomheten på solkraftinvesteringene. Den er jo ikke så bra fra før, så når man får sertifikatene, vil det bidra vesentlig til at vi kan satse på dette, sier Johannson.

Han forteller at Asko tar sikte på å bygge om lag 10.000 kvadratmeter solceller på tre-fire ulike steder neste år. Han understreker imidlertid at ordningen ennå ikke er formelt vedtatt, og at selskapet vil avvente beslutninger til saken er ferdigbehandlet.

Lover vedtak

Leder i energikomiteen, Venstres Ola Elvestuen, kan imidlertid berolige om at saken blir vedtatt, selv om den må skal på høring først.

– Den må jo sendes på høring for at dette skal gjøres på en riktig måte. Men det er ikke noen tvil om hva som er hensikten med denne enigheten, sier han til Teknisk Ukeblad.

Han er fornøyd med at Venstre har fått gjennomslag i saken i budsjettforhandlingene.

– Dette er et ledd i det store grønne skiftet som Norge skal igjennom. Det er viktig for Venstre at vi legger til rette for en solindustri også i Norge, og vi vet at grønne sertifikater er avgjørende for å få til det, sier Elvestuen.

Han mener det også er et spørsmål om likebehandling.

– Når man har anledning til det i Sverige, er det ingen grunn til at det ikke skal gå an å være plusskunde og elsertifikatkunde samtidig i Norge også, sier Elvestuen.

– Svært viktig

Generalsekretær Åse Lekang Sørensen i Norsk solenergiforening er svært fornøyd.

– At plusskunder med solceller snart kan få elsertifikater for all produksjonen er svært viktig for realiseringen av større solcelleanlegg i Norge. I praksis har solenergi vært utestengt fra elsertifikatmarkedet i Norge. Nå vil flere større solcelleanlegg kunne bli realisert. Det vil føre til miljøvennlige bygg, økt kunnskap, grønne arbeidsplasser og nye innovative løsninger, sier Sørensen, som håper at ordningen kommer raskt på plass.

Hun tror imidlertid ikke at det er mange av husholdningskundene som vil dra nytte av elsertifikatene.

De som vil ha elsertifikater må nemlig betale en avgift på 15.000 kroner for å bli med i ordningen, noe som ikke vil svare seg for de fleste små solcelleeierne.

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.