ENERGI

Flere oljeselskaper hever beredskapen i Norge

Equinor, Aker BP og Vår energi blant selskapene som hever beredskapen på sine anlegg. Også politiet øker nå beredskapen rundt norske olje- og gassinstallasjoner.

Hevingen av beredskapen hos selskaper som Equinor og Aker BP kommer etter at det tirsdag ble kjent at det har oppstått lekkasjer på gassrørledningene Nord Stream 1 og 2.
Hevingen av beredskapen hos selskaper som Equinor og Aker BP kommer etter at det tirsdag ble kjent at det har oppstått lekkasjer på gassrørledningene Nord Stream 1 og 2. Bilde: Helge Hansen/NTB
Tia KarlsenTia KarlsenJournalist
28. sep. 2022 - 11:37

Equinor har bestemt seg for å heve beredskapsnivået i Norge. Beredskapen ble hevet natt til onsdag og gjelder alle Equinors anlegg.

Også ConocoPhillips og Aker BP bekrefter til TU at de har hevet sitt beredskapsnivå.

Vår energi har operert med økt sikkerhetsnivå siden Russlands invasjon i februar, men setter inn ytterligere tiltak. 

Sikkerhetsoppgraderingene kommer etter at Petroleumstilsynet sendte ut en melding mandag om å utvise årvåkenhet. Det var NRK som omtalte beredskapshevingen først.

– Det betyr at vi innfører ytterligere sikkerhetstiltak på kontorsteder, offshoreinstallasjoner, landanlegg, forsyningsbaser, helikopterbaser og fartøy i Norge, sier Eskil Eriksen, pressetalsmann i Equinor.

Equinor plasserer ut vakter

Han vil ikke gå nærmere inn på hva slags sikkerhetstiltak det gjelder eller omfanget av tiltakene.

– Ettersom dette gjelder hensynet til sikkerheten og effekt av tiltak, ønsker vi ikke å gå mer i detalj om hva sikkerhetstiltakene består i. Vi følger utviklingen tett, og har løpende dialog med myndighetene. Det dreier seg om politiet og andre sikkerhetsmyndigheter, sier han.

Ifølge NRK er det etablert et eget beredskapsteam på prosessanlegget for gass på Kollsnes i Øygarden. Denne enheten består av lokal ledelse og tillitsvalgte, som daglig holder møter for å følge situasjonen. På Equinors oljeraffineri på Mongstad er det også plassert ut vakter, ifølge NRK.

Politiet og PST vurderer tiltak fortløpende

Også politiet øker beredskapen rundt norske olje- og gassinstallasjoner, melder NTB.

Flere tiltak har allerede vært igangsatt i forbindelse med Ukraina-krigen, påpeker Tone Vangen, beredskapsdirektør i Politidirektoratet.

− Hendelsen i Østersjøen gir grunnlag for å videreføre og forsterke disse tiltakene, uten at vi kan gå nærmere inn og kommentere på enkelttiltak. For politiet handler det om å bidra til å redusere sårbarhet og sikre verdier i en usikker situasjon, sier Vangen.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har ansvaret for å vurdere trusselsituasjonen i Norge, og Vangen forsikrer at de tar situasjonen på største alvor.

– Det er allerede satt i gang flere tiltak for å sikre en best mulig beredskap ut ifra kunnskapen vi har i dag. Politiet er i tett dialog med PST og vurderer fortløpende om det er behov for å treffe tiltak som svarer på en eventuell utvikling i trusselbildet.

Offshore Norge hever sikringsnivået

Offshore Norge skriver på sine nettsider at de hever sikringsnivået ved alle helikopterterminaler og forsyningsbaser.

Sikringsnivå heves i samsvar med norske myndigheters råd om å øke beredskapen rundt olje- og gassinstallasjoner på norsk kontinentalsokkel.

Offshore Norge er en arbeidsgiver- og interesseorganisasjon for selskaper som driver på norsk sokkel. De enkelte selskaper tilsluttet Offshore Norge foretar en kontinuerlig vurdering av nødvendige sikringstiltak for egne enheter. 

Forsvaret står klar 

Politiet og bransjen har satt i verk flere tiltak for å øke beredskapen rundt norske olje- og gassinstallasjoner. Forsvaret bistår foreløpig ikke, men sier de står klar.

– Forsvaret følger situasjonen nøye og er i tett dialog med politiet for å få en felles forståelse av situasjonen. Vi er klare til å støtte, og ser på hva Forsvaret kan bistå politiet med gjennom bistandsinstruksen, skriver Jonny Karlsen, talsperson for Forsvarets operative hovedkvarter, i en epost til NTB.

Til tross for tiltakene som er iverksatt, så uttalte statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) tidligere onsdag at det ikke foreligger noen konkret trussel mot norske installasjoner.

– Forsvaret følger som vanlig situasjonen i våre nærområder tett, og har god oversikt over aktivitet gjennom våre daglige operasjoner og i dialog med våre samarbeidspartnere, tilføyer Karlsen.

Aker BP: Ingen konkrete trusler

Aker BP har hevet beredskapsnivået til "Elevated" (forhøyet, journ.anm.), ifølge pressetalsperson Ole-Johan Faret.

Tiltaket innføres blant annet som følge av den senere tids droneobservasjoner og Nord Stream-hendelsen i Østersjøen, skriver Faret i en e-post til TU.

– Det er ikke noen konkrete signaler som tilsier at Aker BP eller andre aktører på norsk sokkel er truet. Tiltakene vi nå tar er forebyggende, og innebærer at vi går gjennom rutiner og planverk og generelt har økt årvåkenhet og beredskap, skriver han.

– Vi følger situasjonen tett, samhandler med andre operatører og er i dialog med myndigheter.

Mistenkt sabotasje

Hevingen av beredskapen kommer etter at det tirsdag ble kjent at det har oppstått lekkasjer på gassrørledningene Nord Stream 1 og 2 som er bygd for å frakte gass mellom Russland og Tyskland.

Mandag ble det registrert to eksplosjoner i Østersjøen utenfor den danske øya Bornholm, hvorpå begge rørledningene begynte å lekke. I alt er det oppdaget tre lekkasjer. Eksperter mener at eksplosjonene ikke kan skyldes jordskjelv.

Det har også blitt observert droner ved norske installasjoner i Nordsjøen den siste tiden.

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg under et møte i Natos hovedkvarter i Brussel.
Les også

Stoltenberg kaller det sabotasje 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.