OLJE OG GASS

Norske miljømyndigheter vil ikke si hva de gjør med Goliat-utslippene

Men politiet etterforsker saken.

Politiet skal etterforske utslippene av svarte kjemikalier på Goliat. Norske miljømyndigheter sier at de vil følge opp saken videre, men vil ikke si noe om hvordan.
Politiet skal etterforske utslippene av svarte kjemikalier på Goliat. Norske miljømyndigheter sier at de vil følge opp saken videre, men vil ikke si noe om hvordan. Bilde: Eirik Helland Urke
Lars TaraldsenLars TaraldsenJournalist
4. apr. 2016 - 13:51

Mens politiet i Troms politidistrikt er i ferd med å starte etterforskningen av utslippene på Goliat-feltet i Barentshavet etter Bellonas anmeldelse tidligere i år, har norske miljømyndigheter ved Miljødirektoratet heller ikke lagt saken død.

Men hva de gjør videre med saken, er ikke noe de ønsker å gå ut med. Det opplyser petroleumsseksjonen i Miljødirektoratet til Teknisk Ukeblad.

– Vi ser fortsatt på saken som alvorlig og vi vil ha en videre oppfølging av hendelsene, skriver seniorrådgiver i seksjon for petroleum og havforvaltning i Miljødirektoratet, Hanne Marie Øren i en epost til Teknisk Ukeblad.

– Ble lovet nullutslipp

Bakgrunnen for saken er at Goliat-operatør Eni Norge fra midten av juni til slutten av desember i fjor fire ganger slapp ut brannskum fra Goliat-plattformen i Barentshavet.

Brannskummet inneholder blant annet mellom 3 og 4 prosent miljøfarlige kjemikalier som er kategorisert som «svarte kjemikalier». Dette er stoffer som er lite nedbrytbare og samtidig viser høyt potensial for bioakkumulering, eller er svært akutt giftige.

Miljøstiftelsen Bellona valgte tidligere i år å gå til politianmeldelse av saken. Bellona-leder Frederic Hauge fortalte Teknisk Ukeblad at utslippene bryter forutsetningene for virksomheten i Barentshavet.

– Vi ble lovet nullutslipp fra Goliat. Det var forutsetningen for hele området.  Det første oljeindustrien gjør, er å bryte dette så det synger. Dette er fullstendig ute av kontroll. De har holdt oss for narr og Eni er ikke i stand til å holde det de lover, sa Hauge til Teknisk Ukeblad da anmeldelsen ble kjent.

Miljødirektoratet har tidligere understreket at de ser på utslippene som alvorlige, men har ikke ønsket å si om de ønsker å anmelde prosjektet eller om de vil følge opp på annet vis.

Hadde møte på fredag

Teknisk Ukeblad kjenner til at det var et møte i Miljødirektoratet om utslippene fredag 1. april, men utfallet fra møtet er altså noe de ønsker å holde for seg selv.

– Vi hadde møte i dag og har besluttet at vi følger opp saken videre. På hvilken måte det vil skje er ikke noe vi ønsker å gå ut med nå, ifølge Øren i Miljødirektoratet.

Frederic Hauge i Bellona uttalte også til Teknisk Ukeblad at de var veldig overrasket over at ikke norske myndigheter hadde anmeldt utslippene siden det har vært en forutsetning med nullutslipp fra Goliat.

– Dette er åpenbart kriminelt og er et like åpenbart brudd på nullutslippsforutsetningene Stortinget la til grunn ved utbyggingsplanen. Jeg er også forbauset – da mener jeg virkelig forbauset – over at norske myndigheter ikke har anmeldt saken, uttalte Hauge.

Politiet skal etterforske

I etterkant av at Bellona gikk til politianmeldelse av utslippene, bekrefter politiet i Troms som etterforsker sokkelsaker i Barentshavet at de har mottatt anmeldelsen.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

– Saken ble registrert hos oss i påsken og vil bli etterforsket slik alle andre anmeldelser blir, ifølge Rolf Olav Sollid, miljøkoordinator i Troms politidistrikt.

Operatør Eni Norge har tidligere opplyst til Teknisk Ukeblad at de ser alvorlig på utslippene, men at de ikke ønsker å kommentere saken i detalj i og med at det nå har blitt en politisak.

– Det er Eni Norges eksplisitte mål å ta vare på miljøet vi opererer i, derfor tar vi alle utslipp svært alvorlig. Utslippene av godkjent brannskum forekom ved et uhell i test- og ferdigstillingsfasen av Goliat og er rapportert til myndighetene, sa en talsperson for Eni tidligere i år. 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.