Norske klimagassutslipp er lavere enn antatt

Det er avdekket feil i beregningen av norske klimagassutslipp. Dermed er klimagassutslippene lavere enn tidligere antatt.

Utslippene fra kysttrafikk og utenlandsk sjøfart er lavere enn antatt.
Utslippene fra kysttrafikk og utenlandsk sjøfart er lavere enn antatt. Foto: Halvard Alvik/NTB
30. juni 2021 - 09:29

Statistisk sentralbyrå skriver i dag at de nye tallene viser at Norge i fjor hadde klimagassutslipp på 49,3 millioner tonn CO2-ekvivalenter. I de foreløpige tallene som ble publisert 8. juni, var utslippene beregnet til å være på 50 millioner tonn CO2-ekvivalenter. Dermed var utslippene i fjor 1,4 prosent lavere enn opprinnelig antatt.

Samtidig er det avdekket lavere utslippstall hvert år helt tilbake til 1990. Årsaken er at det er avdekket en feil i programmet som beregner utslipp fra kysttrafikk og utenriks sjøfart. I 2020 var feilen på 20 prosent, mens den i 1990 var på 11 prosent.

Ifølge de nye tallene var det derfor en nedgang på 3,4 prosent i klimagassutslippene i Norge fra 1990 til 2020.

Også tidligere i år ble det avdekket en feil i SSBs utslippstall. Da var det en feil med beregningen av forbrukstall for marine gassoljer og autodiesel som gjorde at utslippstallene for 2012 til 2019 måtte justeres opp.

Mongstad er det desidert største utslippspunktet i Norge, med et årlig utslipp på 1,7 millioner tonn CO<sub>2</sub> i 2022.
Les også

Olje, gjødsel og mer olje: Her er Norges største utslippspunkt

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.