KRAFT

Norske gasskraftverk i Tyskland fremdeles ute av drift

Men Statkraft-sjefen tror gasskraftverkene kan tjene penger på sikt.

Konsernsjef Christian Rynning-Tønnesen i Statkraft har ingen planer om å bygge nye gasskraftverk i Tyskland. (Foto: Øyvind Lie)
Konsernsjef Christian Rynning-Tønnesen i Statkraft har ingen planer om å bygge nye gasskraftverk i Tyskland. (Foto: Øyvind Lie) Bilde: Øyvind Lie

STATKRAFTS GASSKRAFTVERK I TYSKLAND

  • Knapsack 1: 800 MW
  • Knappsack 2: 430 MW
  • Herdecke 430 MW, Statkraft eier halvparten

Både Knapsack og Herdecke er moderne kraftverk. De ligger nå i «våt reserve» som innebærer at noen deler av anlegget fylles med vann eller nitrogen for å unngå rust.

Det betyr at responstiden er kort, for de tyske kraftverkene om lag 16 timer fra varsel til full produksjon.

 

  • Robert Frank: 500 MW
  • Emden: 450 MW

Robert Frank og Emden er gamle kraftverk som Statkraft fikk gjennom byttehandelen med Eon. Begge er lagt i såkalt «kald reserve», Robert Frank siden 1. juli i år og Emden siden 1. juli i fjor. 

Det er ingen som jobber ved disse kraftverkene, og det vil kreve mye å sette dem i drift igjen.

Kilde: Statkraft

I mai ble Statkrafts gasskraftverk Knapsack II i Tyskland ferdigstilt, men det har ikke kommet i produksjon. Årsaken er at  Frykter enorme strømbrudd etter solkraft-boom . Gassprisen holder seg imidlertid høy, slik at det ikke blir lønnsomt å brenne gass for å lage strøm.

Statkraft har nå 1230 MW gasskraft i Knapsack mens de eier halvparten av gasskraftverket Herdecke som har en kapasitet på 430 MW. 

Begge verkene er ute av produksjon og ligger i såkalt «våt reserve» (se faktaboks).

Les også: Norsk gasskraft taper mot sol og vind i Tyskland

–  Synd for miljøet

Da Statkraft presenterte sitt resultat for 2. kvartal i dag var signalene at gasskraftverkene ikke ligger an til å tas i bruk med det første.

– Dette er en konsekvens av at det er relativt lave krafpriser på kontinentet. Det skyldes lav kullpris, lav CO2-pris og mye ny produksjonskapasitet inn i markedet. For miljøet er dette synd, og det ville være trist også for Norge og andre gassprodusenter hvis dette skulle bli en vedvarende situasjon, sier Statkrafts konsernsjef Christian Rynning-Tønnesen til Teknisk Ukeblad.

Bakgrunnen for det billige kullet er at USA har begynt å bruke mer skifergass og mindre kull enn før.

Les også: Bekymret for europeisk kullkraftboom

Tatt på senga

– Tror du Statkrafts investeringer i tysk gasskraft blir lønnsomme til slutt?

– Jeg har tro på at det på noe sikt så vil markedet endre seg på en slik måte at vi vil begynne å kjøre igjen og få inntjening.

– Hvordan har dere kommet opp i denne situasjonen, dere må ha feilberegnet markedet grundig da dere fattet investeringsbeslutningene?

– Vi ville ikke i dag ha foretatt investeringer i den type gasskraftverk. Men det er klart at både vi og andre energiselskaper i Europa ikke forutså at det skulle bli så lave kull- og CO2-priser og en slik markedsbalanse som vi nå har, sier konsernsjefen.

Les også: Borten Moe gir tysk energipolitikk det glatte lag

Ingen flere gasskraftverk

– Når tror du kraftverkene kan komme i drift igjen?

– Det er ikke noe som tyder på at det kan skje veldig raskt. Det er vanskelig å si, det avhenger av hva EU-gjør med CO2-markedet, og verdensmarkedsprisen på kull og europaprisene på gass.

– Har dere planer om å bygge mer gasskraft i Europa nå?

– Nei, sier Statkraft-sjefen.

Les også:

– Borten Moe lever i sin egen verden  

Opprinnelsesgarantier gjør norsk industri «klimafiendtlig»

Les mer om:
Kommentarer:

Vi har byttet system for artikkelkommentarer. For å opprette brukerkonto, registrerer du deg med BankID.