OLJE OG GASS

Norske Agito har etablert seg i USA, Storbritannia og Brasil. Nå venter Asia

«Årets gründerbedrift» erobrer verden fra Kongsberg.

Her er en rekke av applikasjonsområdene til Agito. Dette strekker seg fra områder på feltet, både over og under vann og dypt ned i brønnene.
Her er en rekke av applikasjonsområdene til Agito. Dette strekker seg fra områder på feltet, både over og under vann og dypt ned i brønnene. Bilde: Agito
Lars TaraldsenLars TaraldsenJournalist
12. nov. 2013 - 14:22

I Kongsberg begynte en idé å ta form ved årtusenskiftet. Nå har selskapet til Rune Lien kontorer i Storbritannia, Brasil, USA og Norge.

I høst ble de kåret til årets gründerbedrift i Kongsberg.

I det hele tatt går det så det griner for Agito AS.

Les også: Denne gravemaskinen kan jobbe på havbunnen

I rotasjonsordningen

Rune Liens idé var konsulentvirksomhet innen design av hydrauliske systemer.

Han hadde sett at olje- og gassbransjen ikke brukte så mye analyseverktøy ved siden av hydraulikksystemene. Og der analyseverktøy ble brukt, var programvaren gammeldags og personavhengig, fordi modellene ofte var laget av en ansatt.

– Jeg så et potensiale i å selge kommersiell simuleringssoftware til bransjen. I 2002 signerte jeg derfor en distribusjonsavtale med det tyske firmaet ITI GmbH om distribusjon av deres programvare i Skandinavia. Da hadde jeg et produkt å selge, samtidig som jeg fikk tilgang på det beste verktøyet på markedet for hydrauliske analyser. Som enkeltmannsfirma var dette en kjempefordel som ingen andre konkurrerende konsulenter hadde, forteller Lien.

Først leide han seg ut som konsulent, samtidig som han solgte software. Men etter hvert begynte aktiviteten å øke. I 2004 var ansettelser et faktum, og Agito AS ble etablert. Da begynte han også å jobbe i rotasjon for FMC på RLWI-prosjektet.

– Da kunne jeg jobbe med Agito AS i friperiodene, sier han.

Les også: Fem rom med 3D-teknologi skal kutte tid og redusere risiko på sokkelen

Internasjonalt: Agito har etablert seg i flere verdenshjørner. Fra venstre: Anne Sofie Olsen,  VP i Agito Houston, Gordon Haldane, VP i Agito UK, Rune Lien, grunnlegger og teknisk leder av Agito AS og Carlos Witte, VP i Agito Brasil.
Internasjonalt: Agito har etablert seg i flere verdenshjørner. Fra venstre: Anne Sofie Olsen, VP i Agito Houston, Gordon Haldane, VP i Agito UK, Rune Lien, grunnlegger og teknisk leder av Agito AS og Carlos Witte, VP i Agito Brasil.

«De fire store»

Tre år senere ble han nødt til å ta et valg. ITI GmbH ville satse inn mot olje og gass, og særlig mot subsea-systemer.

– De ville ha med oss i Agito AS som partner i denne satsningen og vi signerte en avtale om distribusjon, samt support til olje, gass og subsea-markedet i hele verden. Det viste seg at timingen var helt riktig. Det kom en ny ISO-standard for design og operasjon av subseasystemer hvor det ble satt krav til blant annet dynamiske analyser av alle subsea hydrauliske, elektriske og optiske kontrollsystemer, forteller Lien.

Etter dette ble det ansatt flere, og Agito har fått «de fire store» som kunder.

– Vi ansatte flere og startet utvikling av et spesialbibliotek for subseahydrauliske systemer. Dette er utviklet av Agito og ITI GmbH. Biblioteket har slått godt an bransjen. Vi klarte på kort tid å få alle de «fire store» leverandørene av subseasystemer som kunder. Disse fire er Aker, FMC, GE Vetco og Cameron. I tillegg har vi også mange av de mindre utstyrsleverandørene på kundelisten, sier Lien.

Les også: Nå skal oljeriggene software-testes

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Økning på 37 prosent

Etter hvert som Agito vokste og ble større, ble det også tyngre å være eneste eier. Med flere kunder ble det også viktigere å komme nærmere dem.

I Somerset, sørvest i England, ble det fra 2011 bygget opp en engineeringsstab, samt salg og support. I Houston og Rio de Janeiro er det foreløpig salg og support.

– Men vi satser på å bygge oss opp på engineering også der. Men det tar litt tid, siden vi satser på å klare dette basert på organisk vekst. Vi ser også at en etablering i Asia er nødvendig. Det har vi tenkt til å gjøre i løpet av 2015, sier Lien.

Lien har i dag med seg Cathrine Forbes, Kjell Skar og Odd Kittelsen som partnere i Agito AS.

I Kongsberg har Agito 10 personer ansatt, samt 8 personer som er ansatt ved datterselskapene. I den siste tiden har de opplevd meget god vekst.

– Fra 2011 til 2012 hadde vi en omsetningsøkning på hele 37 prosent. Vi regner med at økning inneværende år vil ligge på et sted mellom 30 og 50 prosent, sier Lien.

Les også: – Håper at unge ingeniører ikke blir utdannet innen olje og gass

Norges ingeniørhovedstad

Rune Lien forteller til Teknisk Ukeblad at det å være lokalisert i Kongsberg er meget gunstig. Han kaller det Norges ingeniørhovedstad.

– Her har vi alle muligheter for ekspansjon og kompetanse finnes rett utenfor døren vår. Det kan ofte være vanskelig å konkurrere med de store firmaene om kompetansen men vi nyter godt av navnet Kongsberg når vi reiser rundt i verden og holder presentasjoner og foredrag for internasjonale kunder, sier han.

Og Kongsberg setter også pris på Agito.

– Sjette november ble vi kåret til årets grunderbedrift i Kongsberg. Denne kåringen satt vi stor pris på. Vi ser på den som en annerkjennelse av det arbeidet vi har lagt ned over flere år og at de grepene vi har tatt er riktige. Vi satser videre mot internasjonale markeder og lanserer i disse dager et nytt spesialbibliotek for «Power & Communication»-analyser av subsea kontrollsystem som vi har utviklet sammen med ITI GmbH.

Les også:

Statoil bruker fjernstyrte helikoptre for å inspisere fakler

Oljevarsler fikk sparken på dagen

Derfor var det enkelt for Høyre og Frp å gi opp Lofoten  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.