KRAFT

– Norsk vindkraft blir metadon for Tyskland

SISTE INNSPURT: Det er viktig å ikke pirke på småting, men lose elsertifikatprosessen smertefritt forbi alle mulige hindre, mener Norwea-sjef Øyvind Isachsen.
SISTE INNSPURT: Det er viktig å ikke pirke på småting, men lose elsertifikatprosessen smertefritt forbi alle mulige hindre, mener Norwea-sjef Øyvind Isachsen. Bilde: Øyvind Lie
Øyvind LieØyvind Lie
6. juni 2011 - 14:09

Tyskland gikk nylig inn for å fase ut alle sine 17 atomreaktorer innen 2022. Da kan norsk fornybar energi og fleksibilitet leveres gjennom planlagte sjøkabler til Tyskland.

Les også: Ønsker enda raskere atomkutt

Metadon

– Tyskerne sier de skal kutte atomkraften. Da vil norsk vann- og vindkraft være som metadon i avrusningen, sa Isachsen på Enova og Norges vassdrags- og energidirektorats årlige vindkraftkonferanse som i år arrangeres i Oslo.

Hvis alt går som planlagt skal Norge bli med i svenskenes elsertifikatmarked fra 1. januar 2012. Loven skal behandles i Stortinget kommende torsdag. Men det er mye som skal på plass raskt, og aktørene i kraftbransjen er ikke så sikre på at markedet blir klart at de tør å investere riktig ennå.

Les også: NVE advarte OED mot sertifikat-nekt

– Ikke pirk

Isachsen oppfordret til å legge godviljen til i innspurten av prosessen.

– Jeg er litt bekymret. Vi har alle muligheter, men vi må ikke pirke på ting og rote det til i siste minutt. Svenskene kan være redd for vannkraften vår. Men vi ønsker teknologinøytralitet. Vi er veldig fornøyd med lovverket fra norsk side, og er veldig opptatt av at det skal gå i orden på enklest mulig måte, sa Isachsen.

Selv om Norge bare har drøyt halvparten så mange innbyggere som Sverige, skal vi finansiere like mye som Sverige, nemlig 13,2 TWh, slik at det til sammen bygges ut 26,4 TWh fornybar energi i de to landene fra 2012 til 2020.

Les også: Nekter sertifikater til forsinket vannkraft

Landskamp

Men investeringene gjøres der investorene finner det mest lønnsomt, og fordelingen mellom landene når det gjelder utbygging er usikker.

– Det er en landskamp. Svenskene har antakeligvis kommet litt lenger enn oss. Hvis vi kan gjøre det billigere i Norge, er det hyggelig, sa Isachsen, som understreket at det var snakk om en hyggelig og vennskapelig landskamp.

Les også: – Bør ikke betale for unyttig kraft

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.