FORSKNING

Norsk programvare lar deg slå sammen bredbåndet og mobilnettet

Gjør ruteren til en multinettverksruter.

Med programvare fra Celerway kan ruteren slå sammen nettverk, enten de er kablede, trådløse eller mobile.
Med programvare fra Celerway kan ruteren slå sammen nettverk, enten de er kablede, trådløse eller mobile. Bilde: Celerway
Kristin S. Grønli, VERDIKTKristin S. Grønli, VERDIKT
17. nov. 2014 - 08:54
Vis mer

I dag har rundt 80 prosent av norske husholdninger fast bredbånd – som ADSL eller fiber. I tillegg kommer individuelle abonnementer på mobilt bredbånd, og eventuelt andre tilgjengelige nett.

Med en helt vanlig og billig bredbåndsruter, kan du slå nettene sammen, enten de er kablede, trådløse eller mobile. Nøkkelen er programvare som lastes ned til ruteren, fra norske Celerway.

– Den gjør ruteren om til en multinettverksruter, sier daglig leder Audun Fosselie Hansen.

Selskapet jobber også med tilsvarende løsning til mobiltelefon. Det vil innebære at mobilen kan bruke alle nettene den fysisk kan koble seg til – samtidig og mer effektivt. Wifi-nettet på kafeen kan for eksempel brukes sammen med eget mobilt bredbånd.

– Jeg kan ikke si så mye om hvor langt vi er kommet når det gjelder mobiltelefoner, for vi er i dialog med mobilprodusenter, sier Fosselie Hansen.

Potensielt omstyrtende

Teknologien har vekket internasjonal interesse. For eksempel i sommer, da Celerway ble valgt av Telecom Council of Silicon Valley til Innovation Showcase 2014. Telecom Council organiserer alle de store teleoperatørene, inkludert norske Telenor, i tillegg til telefon- og nettverksprodusenter.

Juryen for Innovation Showcase velger hvert år ut noen unge og spennende selskaper med omstyrtende (disruptive på engelsk) potensiale.

Dermed fikk Celerway presentere seg på Super Mobility Week i Las Vegas i september. Det er Nord-Amerikas største forum for mobil innovasjon.

Hvorfor tror du juryen valgte dere?

– Kanskje fordi vi løser noen tradisjonelle utfordringer innen telecom med enkel og billig programvare, sier Fosselie Hansen.

Tror du dere har potensiale til å være omstyrtende?

– Når det gjelder kombinasjonen pris, ytelse og enkelthet, er det målet. Folk har så mange abonnementer i dag, at isteden for å kjøpe et dyrt bredbåndsabonnement til noe spesielt, gir vi dem muligheten til å bruke nettene de allerede har, sier Fosselie Hansen.

Les også: 10 triks for bedre wifi hjemme

En billig ruter og billig programvare er alt du trenger for å kombinere nettverkene dine.
En billig ruter og billig programvare er alt du trenger for å kombinere nettverkene dine.

– Vil vinne fram

Olav Lysne er professor ved Simula og leder for Robuste nett-senteret, og tror teleoperatørenes rolle vil bli forandret hvis denne typen teknologi får stort gjennomslag.

– Om vi ser for oss en situasjon hvor alt vi har av håndsett og rutere kan veksle mellom alle operatører som er tilgjengelige der og da, vil hele forretningsmodellen til telecomselskapene endre seg, sier han.

– Da vil også nettilkoblingen vår være langt mer stabil, og noe som vil muliggjøre anvendelser som vi så langt kanskje ikke har våget, legger Lysne til.

Medisinsk overvåkning i hjemmet er ett eksempel. I dag er det mulig å følge med på pasienter som sendes tidlig hjem fra sykehuset ved hjelp av sensorer. En av hindringene er at det mellomliggende nettet ikke er robust nok.

– Grensen for hva vi tør å gjøre kan flyttes ved hjelp av Celerways teknologi. Jeg er ganske sikker på at måten selskapet tenker på kommer til å vinne fram – spørsmålet er hvem som til slutt skal tjene penger på at det blir slik, sier Lysne.

Pilotversjon

Alt du trenger for å hive deg med i dag, er en billig boks og litt billig programvare. Ruteren bør være Linux-basert. De ruterne som er vanlige i norske hjem i dag, har for eksempel gjerne to wifi-radioer, så de kan hente inn kapasitet fra andre trådløse nett.

I tillegg kan du selvfølgelig plugge inn ADSL eller fiber. Du kan også koble til usb-modem, én eller flere mobiltelefoner – eller hva som helst som har nettverk, begrenset av antallet porter i boksen.

– Da tar ruteren kapasitet fra alle enhetene du kobler til, enten via wifi, usb eller vanlig kabel, sier Fosselie Hansen.

Programvaren fra Celerway er altså tilgjengelig for salg, men i en pilotversjon. Det vil si at selskapet ikke kan gi kundestøtte til mange.

De vurderer fremdeles om de skal bygge opp et apparat for å markedsføre overfør vanlige forbrukere, eller om de skal selge programvaren til andre aktører som allerede har dette.

– Vi selger programvaren i dag, men markedsfører den ikke. Vi har ikke kapasitet til å håndtere altfor mange kunder.  Fasen vi er i nå er at vi har mellom 50 og 100 rutere ute blant brukere, og får tilbakemeldinger, sier Fosselie Hansen.

Les også: Forbereder ny generasjon mobilnett med opptil 300 Mbit/s

Robust

I tillegg til å slå sammen kapasiteten fra flere nett, foretar programvaren også smart feildetektering. Dersom ett nett går ned, vil den sørge for at nettrafikken går sømløst over i de andre nettene som er oppe.

Teknologien har sitt utspring fra Simula i Oslo og prosjektet Robuste nett. Dette prosjektet har nå blitt til Robuste nett-senteret, eller Centre for Resilient Networks and Applications (CRNA).

Inspirasjon kom fra Robuste nett-prosjektets overvåkning av mobile bredbåndsnett, med målenoder over hele landet. Denne overvåkningen viser nemlig at de ulike operatørenes nett feiler ganske uavhengig av hverandre. Om man kunne velge fritt mellom eksisterende operatører, ville det faktisk bety tilnærmet 100 prosent oppetid.

Tidligere løsninger fra industrien har krevd at nettene du slår sammen er koblet direkte til samme endepunkt – altså at du holder deg til én operatør.

I sitt doktorgradsarbeid ved Simula, fant Kristian Riktor Evensen en metode for å håndtere de ulike IP-adressene som tildeles datamaskiner og mobiler for hvert nett. Teknologien skjuler at du bytter IP-adresse, og du får surfe på flere nett samtidig.

Hoppet ut

Fosselie Hansen var Evensens doktorgradsveileder, og direktør for Simula Innovation AS. Sammen hoppet de ut og ble gründere. Det er disse to som eier Celerway i dag, sammen med Simula Innovation.

Tanken er altså at robust og raskere nett kan oppnås gjennom å bruke flere nett. Det kan bli viktig for krevende brukere.

Forskerne ønsket i utgangspunktet å samarbeide med industrien, men de største telecom-operatørene har ikke akkurat jublet over tanken på brukere som beveger seg mellom eller slår sammen ulike tilbyderes nett.

Krevende kunder kan være alt fra nødetater til butikker. Et selskap i Frankrike som leverer nettverk til kunder på Rivieraen, bruker Celerways løsning i dag.

På Rivieraen bor det folk som har både overvåkningskameraer og smarthus som må være på nett hele tiden. Hos enkelte må selv gardinene snakke med internett for at fjernkontrollen som åpner dem skal virke.

I litt mer norske rammer, tenker Fosselie Hansen seg at multinettverksruteren for eksempel kan bli med på hytteturen.

Hver enkelt turdeltaker kan plugge inn sin mobiltelefon, og vips er hytta utstyrt med et meget hurtig og robust nett. Ruteren kan også være med i bilen.

Les også: Slik får du nett på hytta med uteantenne

Kan puttes inn i alt

– Vi vil gjerne ha dette inn i alle hjem, og i alle butikker som trenger betalingsløsninger og overvåkning som er avhengige av nettet, sier Fosselie Hansen.

Mobilnettene er i dag kritisk infrastruktur, og nettverk med stabilitet og båndbredde blir bare viktigere.

– Vi kan putte vår programvare inn i alle ting som skal koble seg på nett og trenger båndbredde og/eller høy robusthet – fra smarte biler til hus, betalingsterminaler og mobiler, sier Fosselie Hansen.

Celerway er nå med på to store EU-prosjekter som akkurat har fått finansiering gjennom EU-kommisjonens store rammeverksprogram Horizon 2020, og selskapet skal samarbeide med en rekke ulike partnere fra både industri og forskning.

Denne artikkelen er levert av VERDIKT (Kjernekompetanse og verdiskaping i IKT), som er Forskningsrådets program for IKT-forskning.

Les også:

Slik designer datamaskiner nye molekyler gjennom «kunstig evolusjon»

Norske forskere vil ha 1000 ganger raskere nett

Er vi klare for pengetransaksjoner via Facebook?  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.