INDUSTRI

Norsk megadrone får plass i Guinness rekordbok

Kan løfte et menneske.

En dag kan vi alle fly rundt i hver vår drone. Det høres kanskje ut som science fiction, men takket være Henning Pedersen og hans team ved Universitetet i Oslo er vi et lite steg nærmere.

De har bygget en drone som er i stand til å bære et menneske, og i oktober gjennomførte de rekordforsøket ved Forskningsparken i Oslo.

I rekordboka

Nå er det endelig offisielt: Guiness World Records har godkjent flyvningen som "Verdens tyngste løft utført av et fjernstyrt multikopter".

Det godkjente løftet var på 61 kilo. Tilsvarende et relativt lite menneske, altså.

– Vi vurderer å slå vår egen rekord, vi tror vi skal kunne klare minst 10 kilo til. Det hadde selvsagt vært stas å flydd med en person også, men foreløpig har vi ikke tillatelse til det, sier Henning Pedersen til Teknisk Ukeblad.

Den kinesiske droneprodusenten EHang gjorde stort inntrykk på elektronikkmessen CES nå i januar, da de presenterte en farkost som var beregnet for persontransport. Men den offisielle verdensrekorden i tyngdeløft er altså hjemhørende i Oslo - enn så lenge.

Rekorden er nevnt i vår nye podcast: Internet of Things (episode 1)

Åtte multikoptre

Dronen fra Universitetet i Oslo består av åtte multikoptere med seks rotorer hver, totalt 48 propeller. Den fullstendige dronen har en egenvekt med batterier på 76,6 kg.

Kravet for rekorden var å løfte mer enn 60 kg nyttelast i over 30 sekunder og rekorden var et faktum da dronen hadde løftet den totale vekten på 139,6 kg i 37 sekunder.

Se mer i videoen over.