Når styrtregn og flom herjer, er det ikke godt å si hvor vannet vil ta veien. Nedbør forårsaker stadig større skader, som storflommen i Tyskland og Belgia i sommer kan ha vært eksempel på.
Når verden skal tilpasse seg denne typen klimaendringer, kan Bergens-startupen 7Analytics sitte på noe av løsningen.
Plasserer bygg i flomveier
Selskapets verktøy Flomkuben skal kunne modellere overvann og flom ved hjelp av kunstig intelligens, big data og maskinlæring.
Simuleringene kan blant annet brukes til å få bedre kunnskap om hvor det er lurt og ikke lurt å bygge, hvor det trengs naturbaserte overvannsløsninger eller hvor man kan rykke ut i nødsituasjoner.

– Det ligger stor gevinst for utbyggere i å få en nøyaktig beregning av hvor vannveiene går på et tidlig tidspunkt, sier Helge Jørgensen, medgründer og daglig leder i selskapet.
– Jeg har vært involvert i saker der temaet overvann først kommer inn helt på slutten av planprosessen, og så ser man at bygg er plassert midt i en flomvei. I verste fall må man kutte bygningsmasse, sier han.
Predikerer endringer i vannveiene
Når flom eller større mengder overvann rammer, virker en rekke forskjellige parametere inn. 7Analytics tar blant annet i bruk geologiske data, hydrologi og plandata i sine beregninger. I tillegg inkluderes historiske og nåtidige meteorologiske data.
– Du kan ha en terrengmodell som viser topografien i et område med søkk og elver og infrastrukturen rundt. Men kommer det flere bygg til, eller til og med bare et fortau, vil vannveien endre seg nedstrøms. Da må du ha oppdatert informasjon. Vi er hele tiden på leting etter de nyeste dataene, sier teknologidirektør Werner Svellingen.
For å få inn så fersk informasjon som mulig, benytter selskapet smarte algoritmer til å fange opp ny informasjon, samt har løpende kontakt med kommunene de opererer i.
Fra Excel til 2D-simulering
Det vanlige når overvann predikeres, er at mange forskjellige fagfelt jobber i ulik programvare, forteller gründerne.
– Dataene må oppdateres ofte og hentes ut separat. Så må du simulere og analysere, og beregningen foregår ofte i Excel. Slik metodikk gjør det vanskelig å dele informasjon på tvers av disipliner, sier Jørgensen.
7Analytics har i stedet forsøkt å samle alle fagfeltene og systematisere dem i én automatisert prosess. Det kutter heftig i tiden det tar å simulere, forteller de.
– Før sommeren satt vi i et kundemøte der vi forklarte hvor fort Flomkuben modellerer og beregner. Vi ble da utfordret til å kjøre en beregning på det aktuelle prosjektet, hvor kunden satt på faktiske målinger. To minutter senere hadde vi resultatet, som viste en feilmargin på 8 prosent, sier Jonas Torland, kommersiell direktør i selskapet.
Kan simulere scenarioer i møterommet
Siste tilskudd til teamet er Geir Torgersen. Han besitter en doktorgrad innenfor overvannshåndtering, og er ansatt i en delstilling i firmaet.
– Ønsket vårt er å bidra til å koble flest mulig fagfelt til overvannstematikken. Sånn som det er nå, jobber man litt for mye i siloer. Alle bør ikke vite alt om overvann, men alle bør vite litt, sier han.
En fordel når man skal jobbe tverrfaglig, er at programvaren gjør det lettere å nøste opp i gamle beregninger og snarveier, sier Svellingen.
– Med dette systemet kan du kontrollere hver eneste utregning på to minutter. Det er det som er en av hovedgevinstene. Man kan endre kode, og vipps - så er hele settet oppdatert, sier han.

– Du kan også simulere forskjellige scenarioer direkte i et møte, i stedet for å vente på en ny rapport som tar tre måneder å lage.
Skal gi flomhjelp til Houston
I juni ble selskapet nominert til Byggenæringens innovasjonspris.
Nylig ble også selskapet prissatt til 50 millioner kroner, etter at blant annet Multiconsult gikk inn på eiersiden. Målet er milliardomsetning innen fem år.
Etter å ha bygget seg opp i Norge siden 2020, har selskapet i år inngått et samarbeid med Siri Kalvigs selskap Stormgeo, en kommersiell leverandør av globale værtjenester. I første omgang skal de tilby sine tjenester i de flomutsatte byene Houston og Sao Paolo.
– Dette er et litt annet segment, som handler mer om værinnsikt og mobilitet. Hva skjer når det er meldt store mengder nedbør, og hvilke tiltak må du gjennomføre?
Der vil det i første omgang handle mest om hendelser i sanntid: Om å hente inn informasjon om hvilke bygg som er utsatt for flom ved hvilke scenarioer og om hvilke veier som vil være fremkommelige under en flomhendelse.
Nyttig med bakgrunn fra oljebransjen
Selv om 7Analytics har folk fra flere forskjellige fagfelt med på laget, tror gründerne at bakgrunnen fra oljebransjen har vært et viktig bidrag til at utviklingen har gått så raskt.
– Noen har jobbet mye med fluid-modellering, andre har jobbet med leting. Det handler om koblingen mellom sannsynlighet og beslutninger og om å ha mest mulig data på bordet. En av kollegaene våre har jobbet med reservoarsimulering i 30 år, og det er hyperkomplekst i forhold til det vi gjør her, sier Torland.