Norsk AI-verktøy skal halvere planleggingstiden

Skybasert kunstig intelligens-verktøy tilrettelegger for samarbeid mellom arkitekter, ingeniører og eiendomsutviklere.

Norsk AI-verktøy skal halvere planleggingstiden
Espen Haugen (t.v.) og Håvard Haukeland (sittende t.v.) fra Spacemaker viser hvordan kunstig intelligens-verktøyet kan benyttes i tidlig designfase. Verktøyet forenkler samarbeidet mellom eiendomsutvikler Eirik Sunde i Kaldnes Eiendom (stående t.h.) og Asplan Viak-rådgiverne Susanna Grimsæth (i midten) og Andres G. Østmoe (sittende t.h.). Foto: Tuva Strøm Johannessen

Kaldnes, Nøtterøy: Det er entusiasme i lufta på kontoret til eiendomsutvikler Eirik Sunde på Kaldnes. Rundt bordet sitter kommunerepresentanter fra Tønsberg og Færder, arkitekter og rådgivere og følger med mens to representanter fra en gründerbedrift legger fram sitt digitale nybrottsarbeid.

Stikkordene er byutvikling, kunstig intelligens (AI) og samarbeid. Det snakkes om en halvering av tiden som går med til planlegging av nye byggeprosjekter, algoritmer som regner ut ideelle kompromisser og datamaskiner som vil lære seg å kopiere den menneskelige intuisjonen.

– Akustikeren tenker ikke på kveldsol

En av de som snakker er arkitekten Håvard Haukeland. Sammen med en systemutvikler og en ledelseskonsulent startet han selskapet Spacemaker. Som arkitekt hadde Haukeland sett seg lei på lange planprosesser der tegninger ble sendt frem og tilbake mellom arkitektkontor, eiendomsutviklere, entreprenører, fagfolk og etater, ofte med krav som ikke lot seg kombinere.

– I dag er prosessen langtekkelig og tungvint. Du leverer fra deg tegninger til akustikeren som skal se på støyforhold. Så gjøres endringer og nye tegninger sendes til de ekspertene som måler solforhold. Deretter må tegningene tilbake til akustikeren igjen. Og slik holder man på. For akustikeren tenker ikke på kveldsol, sier Haukeland. 

Gründerne bestemte seg for å finne en metode slik at alle ekspertene kunne jobbe i en og samme tegning. En skybasert løsning som samlet alle interessentenes behov og krav, og ut fra det presenterte de beste kompromissene. 

Samarbeid i 3D

Spacemaker skapte et kunstig intelligens-verktøy som verden aldri før har sett maken til. 

– Vi ville bake alle analyseverktøy inn i samme motor, forklarer Haukeland.

Spacemakers kunstige intelligens-verktøy utfører beregninger og viser de optimale løsningene for byggeområdet i 3D, noe som gjør analysen og diskusjonen mye enklere for alle de involverte i planleggingsfasen. 

– Menneskelig intuisjon ligger bak mange av beslutningene i dagens plantegninger. Og det jobbes gjerne rundt den første tegningen som kommer på bordet. Man henger seg opp i den, sier Haukeland.

– Verktøyet vi utvikler gir eierskap til flere, alle kan plotte inn sine premisser og på den måten knytte sammen mange av fagene. Det vil være mulig å se på fem, ti eller flere tusen løsninger samtidig. Og med maskinlæring vil mønstrene til den menneskelige intuisjonen komplementeres med eksakte fakta, legger han til. 

Måler utsikt

Støyanalyse kan verktøyet utføre på to sekunder med eksakt presisjon. Tilsvarende gjelder for beregning av  timer med dagslys og sol.

Et annet eksempel er funksjonen som vurderer hva som er den beste utsikten og gjør en detaljert analyse av hva man ser fra hver bolig. Funksjonen skyter ut stråler i alle retninger fra alle punkter på fasaden. Som et ekkolodd, skytes strålene helt til de treffer noe. Så vil den regne ut en sum og gi en gjennomsnittskår per leilighet. For eksempel vil utregningene vise at én leilighet kan se 150 meter i snitt, mens en annen vil ha 800 meter med utsikt.

Espen Haugen fra Spacemaker viser frem AI-verktøyet de har utviklet.
Espen Haugen fra Spacemaker viser frem AI-verktøyet de har utviklet. Foto: Spacemaker

Espen Haugen, den andre representanten fra Spacemaker som er på besøk hos Kaldnes, forteller at de nå utvikler støtte for at systemet kan registrere hva den ser. 

– Brukerne kan velge hva de vil vekte høyest, sier han. 

– Da vi tok for oss utsikt, fant vi ut at det mest grunnleggende for god utsikt er
hvor langt man ser. Men så kan man si at det er bedre å se 20 meter inn til et gårdsrom, enn 50 meter utover en parkeringsplass, sier han.

– Vi erfarer at mange av de myke parametrene ved boliger lar seg kvantifisere. Alt handler om å lage et verktøy som kan hjelpe til med å skape bedre bygg og omgivelser, legger han til.

Turboen i Tønsbergs motor

Eirik Sunde er svært fornøyd med å være en del av det første virkelig store prosjektet til Spacemaker. 

På prosjektkontoret til Kaldnes Vest (f.v.): leder i byggesaksavdelingen Anne Beate Hekland (Tønsberg), byingeniør Rune Gjerden (Tønsberg), kommunaldirektør Margrethe Løgavlen (Færder), rådmann Toril Eeg (Færder), Håvard Haukland (Spacemaker), Espen Haugen (Spacemaker), Susanna Grimsæth (Asplan Viak), Anders G. Østbye (Asplan Viak), næringssjef Øystein Hjørnevik (Tønsberg), Kristian Ottesen (Spir Arkitekter) og Kaldnes Vest-direktør Eirik Sunde.
På prosjektkontoret til Kaldnes Vest (f.v.): leder i byggesaksavdelingen Anne Beate Hekland (Tønsberg), byingeniør Rune Gjerden (Tønsberg), kommunaldirektør Margrethe Løgavlen (Færder), rådmann Toril Eeg (Færder), Håvard Haukland (Spacemaker), Espen Haugen (Spacemaker), Susanna Grimsæth (Asplan Viak), Anders G. Østbye (Asplan Viak), næringssjef Øystein Hjørnevik (Tønsberg), Kristian Ottesen (Spir Arkitekter) og Kaldnes Vest-direktør Eirik Sunde. Foto: Tuva Strøm Johannessen

– Det er utrolig spennende at vi får jobbe med Spacemaker i vårt store byutviklingsprosjekt her på Kaldnes, sier han.

Visjonen er å skape en ny bydel som skal lokke norsk næringsliv og boligkjøpere til den populære sommerbyen Tønsberg i Vestfold fylke. Næringssjefen i Tønsberg kommune, Øystein Hjørnevik, kaller Sunde for turboen i Tønsbergs motor.

– Når kontraktene til bedrifter som holder til Sandvika går ut, vil vi at de skal komme hit, sier han og ser over bordet der rådmann Torill Eeg og kommunaldirektør Margrethe Løgavlen i Færder kommune sitter.

Med den nye fem milliarder-kroners fastlandsforbindelsen som planlegges fra Tønsberg til Kaldnes, vil Sundes prosjekt kunne bringe en god slump skattekroner til kommunekassa. 

Flyfoto av Tønsberg og bydelen Kaldnes Vest. Innskutt modelltegning av eiendomsutviklingen Kaldnes AS planlegger. Foto: Kaldnes AS

Erobrer verden

For 18 måneder siden besto Spacemaker av kun tre personer. I dag har de fått med seg et team på nesten 50 matematikere og produktutviklere i verdensklasse, mange med bakgrunn fra læresteder som Harvard, Cambridge og MIT. Mot slutten av året vil de være over 70 personer i teamet.

– Vi er først i verden, men det er mange som vil drive med dette. Derfor vil vi ta posisjon og være i toppen. Norge er verdensledende på BIM, så dette er et godt sted å begynne, sier Haukeland.

Med blant annet støtte fra SINTEF, Innovasjon Norge og en rekke aktører innen bygge- og eiendomsbransjen har de gradvis utviklet AI-motoren. Og interessen er enorm. Fra hele verden kommer det henvendelser, og selskapet har ikke kapasitet til å svare på alle. Men det vil de snart ha, for til høsten vil verktøyet være brukerstyrt og pilotprosjekter blir et tilbakelagt stadium.

– Da trer vi ut av passasjersetet i vår førerløse bil, sier Haukeland.

Lanseringen av verktøyet vil skje i løpet av høsten 2018, og første versjon vil først og fremst være til bruk for boligprosjekter. Spacemaker vil da tilby en lisensbasert løsning. Selskapene kjøper tilgang per prosjekt, og prisen vil variere med blant annet antall kvadratmeter på prosjektet.

Eirik Sunde (blå hjelm) viser samarbeidspartnerne rundt på Kaldnes Vest-tomten. Her skal Tønsberg by utvikles ved bruk av Spacemakers kunstig intelligens-verktøy. F.v. Anders G. Østmoe (Asplan Viak), Eirik Sunde (Kaldnes Vest), Håvard Haukland (Spacemaker), Susanna Grimsæth (Asplan Viak) og Espen Haugen (Spacemaker) Foto: Tuva Strøm Johannessen