T2

Norsk 360-video fikk 800.000 visninger på Youtube - se klippet

Youtube åpnet for 360-videoer i helga.

Eirik Helland UrkeEirik Helland UrkeJournalist / foto
16. mars 2015 - 11:06

YouTube støtter nå interaktive 360-gradersvideoer, der du kan klikke og dra for å snu deg rundt i bildet. Selskapet Making View på Hamar er gjennom et direkte samarbeid med Youtube blant de første som publiserer videoer på den nye plattformen. Deres Formel1-video har i løpet av helga fått nesten 800 000 visninger.

Du kan se denne og sju andre videoer i Youtube-spilleren øverst i artikkelen. Merk at det kun vises riktig på nettleseren Chrome og med Android på mobil, altså Googles egne plattformer.

Are Søby Vindfallet i Making View bekrefter at mottakelsen har vært formidabel siden de første videoene ble lagt ut på fredag.

Ser du huset ditt?

4.000 e-poster

– Jeg måtte skru av varslingene på mobilen i helga. Det har kommet inn over 4.000 e-poster med Youtube-kommentarer, abonnementer og henvendelser, forteller gründeren til Teknisk Ukeblad.

I fjor kunne TU fortelle at Making View Se hæren kjøre stridsvogn med Oculus Rift . Videoen gikk Her debuterer TUTV på BBC .

Making View har hatt jevnlig kontakt med Youtube de siste to årene, og har lenge argumentert for at de burde støtte den nye teknologien for 360-videoer. I jula kom e-posten fra Youtube: De ville ha Hamar-selskapet med på laget. Det innebærer at deres videoer var blant de første som ble publisert og trukket fram av Youtube under lanseringa.

360-video:

Mange begrensninger

Foreløpig har 360-spilleren en rekke begrensninger, hvorav støtten for iOS og andre nettlesere enn Chrome er mest åpenbar. Det er heller ingen støtte for Virtual Reality-briller som Oculus Rift, Cardboard og Gear VR. Men det kommer, tror Are S. Vindfallet.

– Systemet har helt klart forbedringspotensiale. Men de fleste har ikke sett noe lignende før, så dermed blir også de tekniske forventningene lave. Vi opplever at 80-90 prosent av tilbakemeldingene er positive. Dette er en pre-launch, og noen måneder fram i tid tror jeg at mange av begrensningene vil være borte, sier Are S. Vindfallet.

Les også: Her er Norges nye panservogn

Spesielt utstyr

Videoer som skal vises i 360-format må være tatt med spesielt kamerautstyr, som regel bestående av flere kameraer, der bildene sys sammen i etterkant for å dekke 360 graders synsvinkel. For å fungere på Youtube må videofilene i tillegg inneholde spesiell meta-informasjon. Med dette på plass er det nå mulig for alle å laste opp slike videoer på Youtube.

Snart lanseres også 360-kameraet Giroptic 360cam, som gir ferdig 360-video med Youtube-støtte. Det Kickstarter-finansierte prosjektet har så vidt begynt å sende ut de første modellene til utviklere over hele verden.

Les også: Her passerer flere GPS-jammere hver dag

Paradigmeskifte

Det finnes allerede en rekke avspillere for 360-videoer på nettet, og de fleste er langt mer avansert enn hva Youtube nå har lansert. Likevel tror Are S. Vindfallet i Making View at gigantens inntog vil få enorm betydning for hans bransje.

– Dette er et paradigmeskifte innen 360-video. Med Youtube får vi en helt annen oppmerksomhet rundt det vi driver med, noe som også vil bety mye for kundene våre. I tillegg kan Youtube-trafikken gi egne inntekter i seg selv, sier Are S. Vindfallet.

GRÜNDERE: Pål Vindfallet og Are Vindfallet på verkstedet i Making View på Hamar. Foto: Eirik Helland Urke Eirik Helland Urke

Les også:

Privatpersoner blokkerer mobilnettet med GSM-repeatere

Dette huset kostet 200.000 kroner å bygge

Stad skipstunnel: Regjeringen vil bygge det største alternativet  

 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.