Norge vil gi 700 millioner til «renere hav» over fem år – inkluderer penger til CO2-lager

Norge bidrar med over 3 milliarder kroner til tiltak for bærekraftig havforvaltning de neste fem årene. Men tre firedeler av summen går til havvindprosjektet Hywind Tampen. I tillegg inkluderer summen forprosjektet til CO2-lager i Nordsjøen.

Statsminister Erna Solberg (H) presenterte Enovas tildeling til havvindprosjektet Hywind Tampen tidligere i høst. Nå regner regjeringen tildelingen som en del av tiltakene for «renere hav».
Statsminister Erna Solberg (H) presenterte Enovas tildeling til havvindprosjektet Hywind Tampen tidligere i høst. Nå regner regjeringen tildelingen som en del av tiltakene for «renere hav». Foto: Eirik Helland Urke
23. okt. 2019 - 08:05

Pengene kommer i perioden 2020–24, og tiltakene kunngjøres under Our Ocean-konferansen, som begynner i Oslo onsdag. Den samler 500 ledere og 100 ungdomsrepresentanter fra rundt 100 land.

Statsminister Erna Solberg er hovedtaler på konferansen.

– Vi må både beskytte havet mot forurensing og legge til rette for fortsatt mat- og energiproduksjon fra havet. Det er bare gjennom en bærekraftig forvaltning av havområdene og ved å ta i bruk ny teknologi, at vi vil lykkes med å skape nye jobber og næringer. Alle land må bidra mer, og Norge vil trappe opp innsatsen både nasjonalt og internasjonalt, sier Solberg.

Da Solberg også presenterte at Enova skal gi 2,3 milliarder kroner til Hywind Tampen, var dette begrunnelsen:

– Det handler om å skape enda flere norske arbeidsplasser framover. 

– Havet gir mat

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) er vert for konferansen.

– Havet gir mat, energi, arbeidsplasser og velferd for mennesker over hele verden. Men forskning viser at havet er blitt varmere, surere og mindre salt. Dette har alvorlige konsekvenser for livet under vann, fiskerinæringen, havnivået og værforhold. Mange av disse endringene skjer raskere enn vi tidligere har trodd. Derfor må vi samarbeide på tvers av landegrensene og styrke partnerskap mellom næringsliv, forskning, myndigheter og organisasjoner. Denne konferansen er nettopp en slik møteplass, sier Eriksen Søreide.

Egen ungdomsdel

Utviklingsminister Dag-Inge Ulstein (KrF) åpner ungdomsdelen av konferansen, «Youth Leadership Summit».

– Fremtidens ledere må bli hørt i klima- og miljøsaker. Blant annet skal de ta opp arbeidet mot plast- og annen marin forsøpling, sier utviklingsministeren.

Blant de andre tiltakene er støtte til null- og lavutslippsløsninger i innenriks skipsfart, som det skal brukes 100 millioner kroner på. Norge skal også etablere bistandsprogrammet Green Voyage 2050 sammen med FNs sjøfartsorganisasjon, noe som får 50 millioner kroner. Det brukes også 225 millioner kroner for å ferdigstille et forprosjekt for et CO2-lager i Nordsjøen.

Væpnet politi utenfor Stortinget
Les også

Bombetrusler mot Stortinget – har kontroll på mistenkt

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.