KARRIERE

Norge trenger ny arbeidskraft

FLERE JOBBER: SSB tror veksten først og fremst vil skje i privat sektor som i oljeindustrien, næringsbygg, boliger og i vannkraftindustrien.
FLERE JOBBER: SSB tror veksten først og fremst vil skje i privat sektor som i oljeindustrien, næringsbygg, boliger og i vannkraftindustrien. Bilde: Scanpix
15. juni 2011 - 08:02

Fram til 2014 tror forskere at Norge vil få godt over 200.000 nye arbeidsplasser. Mange av jobbene vil bli tatt av utenlandsk arbeidskraft som vil strømme til landet.

Det er scenarioet til Statistisk sentralbyrå (SSB), som anslår at sysselsettingen vil øke med 220.000 personer, skriver Aftenposten.

Les også: Norges beste arbeidsplasser

Sterk vekst

– Det er bred vekst i etterspørselen i norsk økonomi. Både det private forbruket og investeringene vil vokse sterkt, sier SSB-direktør Hans Henrik Scheel.

SSB tror veksten først og fremst vil skje i privat sektor som i oljeindustrien, næringsbygg, boliger og i vannkraftindustrien. Selv om flere av de nye jobbene vil tilfalle de som allerede bor i Norge og som melder seg på arbeidsmarkedet, vil norske bedrifter dekke de fleste av jobbene med økt arbeidsinnvandring.

– Satsing i Kina gir nye jobber i Norge

Fortsatt lav ledighet

Til tross for dette tror forskerne at ledigheten bare vil synke svakt. De fleste av innvandrerne som kommer til Norge, er i arbeidsdyktig alder slik at de ledige jobbene vil bli fylt opp, mener Scheele.

– Ledigheten er allerede ganske lav, og det er krevende å presse den enda lavere, sier han.

Maskin og metall vil ansette flest

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.