INDUSTRI

– Satsing i Kina gir nye jobber i Norge

FRA HANGZHOU TIL HALLINGDAL: Daglig leder Trond Moltubakk viser frem turbinen som snart skal legge ut på den lange reisen fra Kina til Norge.
FRA HANGZHOU TIL HALLINGDAL: Daglig leder Trond Moltubakk viser frem turbinen som snart skal legge ut på den lange reisen fra Kina til Norge. Bilde: Jonas Kambestad Hågensen
Jonas Kambestad HågensenJonas Kambestad Hågensen
19. apr. 2011 - 09:20
Vis mer

HANGZHOU: Daglig leder Trond Moltubakk kommer selv og henter Teknisk Ukeblad i Hangzhou sentrum, en by to timer vest for Shanghai.

Boom

Vi kjører gjennom byen og ut til forstaden Xiaoshan, hvor skjeletter av nye bygninger trer fram jo lengre vi kjører.

– Her skal det bygges nytt hotell, her blir det nye boliger, her blir det masse kontorer, sier Trond og peker.

Rainpower Hangzhou er med på boomen. Siden de kom til Kina i 2009 har de byttet kontorer hvert eneste år for å få mer plass.

– I 2009 hadde vi ni ansatte, i løpet av 2011 blir vi 45 stykker. Vi får se hvor lenge dagens kontor holder, smiler Moltubakk og viser frem kontorene over 800 m² i 18. etasje. Smiler gjør han også når han forteller om Kinas planer om å doble vannkraftkapasiteten de neste ti årene.



Ny femårsplan

Kina har i disse dager presentert sin nye femårsplan, den tolvte siden kommunistene tok makten i 1949. Og om den i kommunistårene fra 1950–1978 var farget rød, i kapitalistårene fra 1980–2000 farget blå, er den i år definitivt farget grønn. I hvert fall på papiret.

Kina slipper ut mer klimagasser enn noe annet land på grunn av sin avhengighet av kullkraft. I tillegg til å investere i ny teknologi for å effektivisere og forbedre kullkraften vil Kina de neste fem årene også investere mye innen fornybar energi som vindkraft, solceller og vannkraft.

I den nye femårsplanen er det satt av mellom to og tre billioner yuan (én yuan er ca. 0,8 kroner) til fornybar energi. En av Kinas mest anerkjente akademikere, professor i økonomi ved Tsinghua University, Hu Angbang, kaller det den grønne revolusjonen.



HURTIG VEKST: Rainpower Hangzhou har de siste to årene femdoblet antall ansatte. Det hjelper at Kina planlegger nærmest å doble sin vannkraftkapasitet i løpet av de neste ti årene.
HURTIG VEKST: Rainpower Hangzhou har de siste to årene femdoblet antall ansatte. Det hjelper at Kina planlegger nærmest å doble sin vannkraftkapasitet i løpet av de neste ti årene.

Verdensledende på vannkraft

Vannkraft er en del av de radikale satsingene. Allerede har Kina verdens største vannkraftkapasitet på 200 000 MW (Brasil er på andre plass med sine 100 000 MW). Og nå skal det satses enda mer. Innen 2020 skal Kina ha en kapasitet på 380 000 MW, nesten en dobling av dagens.

– Her er det vilje til å satse. Jeg er imponert over hvor flinke de er til å holde sine planer. I Norge er det nok en del mer diskusjon før det gjøres vedtak, sier Trond Moltubakk.

Moltubakk legger til at det sikkert hjelper at president Hu Jintao er utdannet hydroingeniør. Hu Jintao er mannen bak slagordet ”Scientific Development” som Kinas ledere bruker som samlingspunkt for den nye satsingen.



Kunder over hele verden

På fabrikken hvor Rainpower produserer sine vannturbiner, ventiler og annet utstyr til vannkraftanlegg er det fullt kjør. Det sveises, loddes, hamres og testes. Moltubakk viser stolt frem en turbin som snart er ferdig. ”

– Den skal kun males om, så skal den sendes til kraftverket Hol 1 i Hallingdal i Norge.

Rainpower har kunder over hele verden, men for en del kunder gir fortsatt ’Made in China’ dårlige assosiasjoner.

– Det er litt merkelig egentlig, når vi vet at det er Kina som produserer mest i hele verden. Min erfaring er at det er like stor variasjon på kvaliteten her som i Europa. Du kan få dårlige ting, men du kan også få veldig bra ting.



HURTIG VEKST: Rainpower Hangzhou har de siste to årene femdoblet antall ansatte. Det hjelper at Kina planlegger nærmest å doble sin vannkraftkapasitet i løpet av de neste ti årene.
HURTIG VEKST: Rainpower Hangzhou har de siste to årene femdoblet antall ansatte. Det hjelper at Kina planlegger nærmest å doble sin vannkraftkapasitet i løpet av de neste ti årene.

Pleier nær kontakt

Moltubakk må pleie nær kontakt med verkstedet. Hver dag er han eller andre inspektører på plass for å sjekke kvaliteten.

– Det fungerer dårlig å sitte i Norge å kjøpe ting herfra. For de produktene vi leverer kreves det at vi er til stede under hele produksjonen, sier han.

Å skape gode relasjoner er også veldig viktig for å få jobben gjort bra. I verkstedet hjelper det ikke alltid å henvise til kontraktens betingelser for bøter dersom jobben ikke blir gjort bra.

– Det fungerer ofte bedre å spørre «kan du hjelpe meg?» og forklare at dette er viktig for våre relasjoner og for at jeg ikke skal miste ansikt. Da får du resultater, sier Moltubakk.



Kinesere må lære i Norge

Derfor har også Rainpower en god utveksling av personell mellom Norge og Kina.

– Akkurat nå er det seks kinesere i Norge på Kjeller for å sikre best mulig kommunikasjon i prosjektet og at alle krav blir overført til produksjonsunderlag for våre leverandører.

Og Rainpowers norske ingeniører kommer til Kina for å lære om produksjonen og for å få tilbakemelding på designet sitt. For ifølge Moltubakk er det ikke slik at veksten i Kina gir færre arbeidsplasser i Norge:

– Vi regner med å ansette ca. 30 nye ansatte i Norge i år.



MADE IN CHINA: En kinesisk arbeider fikser på utstyret, før han dykker tilbake ned i jobben.
MADE IN CHINA: En kinesisk arbeider fikser på utstyret, før han dykker tilbake ned i jobben.

Frykter ikke kopiering

Moltubakk frykter ikke at teknologien deres blir forsøkt kopiert eller stjålet. Kina er et land kjent for notorisk kopiering av varer og det er ikke bare merkeklær som piratkopieres. Alt fra høyteknologi som mobiltelefoner til industrielle varer blir forsøkt kopiert.

– For vannkraft må konstruksjonene tilpasses de spesifikke geografiske betingelsene for anlegget. Vi må alltid tilpasse eller utvikle teknologien for hvert kraftverk. Så lenge vi klarer å utvikle ny teknologi som vi gjør nå er jeg ikke særlig bekymret, sier Moltubakk. Han innrømmer at den lokale leverandøren Zhejiang Hydropower (Zhefu) får tilgang til deres teknologi og blir dermed sterkere, men presiserer at det går begge veier:

– Uten samarbeidet med Zhefu og deltakelse i større prosjekter her i Kina hadde vi ikke hatt mulighet til å drive teknologiutvikling i den grad vi nå har gjort.

Ny teknologi

En trend når det gjelder utbygging i Kina vil være at det er mer pumpekraftverk og kraftverk med større fallhøyde. Pumpekraftverk er mer kompliserte prosjekt og vil kreve mer utvikling.

Den erfaringen Rainpower har fra Norge med sine utallige små vannkraftverk vil være gull verdt framover. Moltubakk er ikke tvil om at det er en fordel for Rainpower:

– Vi utvikler ny teknologi hele tiden, blant annet på NTNU. Den teknologien skal nå videreføres i Kina.

Les også: Vil utvikle lavtrykksturbiner

Etterlyser nasjonal kraftdugnad

– Det åpner mange muligheter

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.