MARITIM

Norge og Russland på felles tokt til atomubåten Komsomolets

Norge og Russland startet lørdag et felles tokt for å finne ut om det er radioaktiv lekkasje fra atomubåten Komsomolets som sank for 30 år siden.

Havforskningsinstituttet har brukt en ROV for å finne ut om det er radioaktiv lekkasje fra vraket til den sunkne russiske atomubåten Komsomolets i Barentshavet.
Havforskningsinstituttet har brukt en ROV for å finne ut om det er radioaktiv lekkasje fra vraket til den sunkne russiske atomubåten Komsomolets i Barentshavet. Foto: Havforskningsinstituttet/Ægir 6000 / NTB scanpix
8. juli 2019 - 16:15

Det norske forskningsfartøyet G.O Sars gikk fra kai i Tromsø lørdag og satte kurs mot den sunkne russiske atomubåten.

Under toktet vil det bli brukt et norskbygd fjernstyrt undervannsfartøy for å kontrollere om atomubåtvraket lekker, opplyser Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA) i en pressemelding.

– De nye undersøkelsene som Norge og Russland skal i gang med nå, er viktige for å forstå den forurensningsrisikoen som Komsomolets utgjør, sier seksjonssjef Ingar Amundsen i Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA).

Sikorsky 92A – ulykkeshelikopteret. Gikk i vannet 28. februar 2024. En død, fem skadet.  Funnet av Kystvakten. Lokalisert og insspert på havbunnen emd ROV. Løftet opp av Solstad-skipet Normand Ocean og fraktet til Haakonsvern. Skal fraktes til SHKs hangar på Lillestrøm for nærmere gransking.
Les også

Trolig ingen kontrollert nødlanding

Krevende

Ettersom ubåten ligger svært dypt, regnes arbeidet med å samle inn prøver av sjøvann og havbunn ved ubåtvraket som krevende.

Forskerne vil derfor benytte det fjernstyrte undervannsfartøyet Ægir 6000. Dette gir mulighet til å gå helt ned til vraket og samtidig gi operatørene i skipet direktebilder. Undervannsfartøyet har armer som kan ta med seg prøver opp til dekk, noe som gjør at forskerne både vil kunne se vraket på nært hold og få presise prøver, opplyser Havforskningsinstituttet (HI).

Oppdaget lekkasje

Den russiske atomubåten Komsomolets sank 7. april 1989 etter at det brøt ut brann i styrehuset. Ubåten sank sørvest for Bjørnøya i Norskehavet, og 42 av mannskapet på 69 omkom. Resten ble berget av fiskebåter.

Atomubåten har en kjernefysisk reaktor og to torpedoer med atomstridshoder om bord der den ligger på 1.7000 meters dyp. Tidligere russiske undersøkelser har vist at det har vært radioaktive utslipp fra reaktoren, og at ubåten har store skader, særlig i frontdelen.

Russland gjorde sju undersøkelser av Komsomolets mellom 1989 og 2007. Det ble da dokumentert radioaktiv lekkasje fra ubåten. Radioaktive stoffer kan tas opp i næringskjeden og bidra til at fisk og andre marine organismer blir forurenset.

Oliver Burkhard (t.h.) administrerende direktør i Thyssenkrupp Marine Systems og kollegaen Christian Rogge, som leder ubåtenheten i selskapet var i Oslo denne uken.
Les også

Historisk opprusting av Forsvaret: Lover at ubåtene er i rute

Overvåkingen vil fortsette

Norske undersøkelser fant forhøyede konsentrasjoner av det radioaktive stoffet cesium-137 i bunnvannet rundt vraket i perioden 1991-1993, men det er ikke funnet spor av slike lekkasjer rundt ubåten i etterkant. Norge har gjort undersøkelser av havet rundt Komsomolets hvert år siden 1990.

– Det er viktig at overvåkingen fortsetter, slik at vi har oppdatert kunnskap om forurensningssituasjonen i området rundt vraket. Overvåkingen bidrar til å sikre forbrukerens tillit til den norske fiskerinæringen, sier forsker Hilde Elise Heldal i Havforskningsinstituttet.

Det russiske tapet av kampfly har vært større enn mange trodde på forhånd, sier Lars Peder Haga.
Les også

To år med krig i Ukraina: Massive tap av forsvarsmateriell

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.