IT

Norge nummer 10 på bredbånd

Dagens nettbruk

  • Surfing
  • Sosiale nettverk
  • Video og IPTV i standarddefinisjon
  • Enkel videochatting
  • Deling av små filer


Nestegenerasjons nettbruk

  • Video i flere sammenhenger på nett
  • Video og IPTV i HD
  • Telepresence/videokonferanse også i forbrukermarkedet
  • Deling av store filer

Én gang i året utgir University of Oxford og Universidad de Oviedo i samarbeid med Cisco rapporten ”Broadband Quality Score” , som gir en oversikt over bredbåndskvaliteten i 90 av verdens land.

Rankingen baserer seg på 24 millioner hastighetstester på Speedtest.net fra mai 2008 til juli 2009, og har vurdert faktorer som nedlastingshastighet, opplastingshastighet og forsinkelser (latency).

Ingen forbedring

Norge plasserer seg som nummer 11 på lista, med en Broadband Quality Score på 38. Det er to plasser opp fra i fjor, men vi har ikke maktet å øke kvaliteten på bredbåndet i det hele tatt.

38 plasserer oss i kategorien som utnytter dagens internett-tilbud komfortabelt, men vi er ikke helt klare for fremtidens internettapplikasjoner.

Der dagens nett krever nedlastingshastighet på 3,75 Mbps, opplasting på 1 Mbps og latency på 95 ms, kreves henholdsvis 11,25 Mbps, 5 Mbps og 60 ms for å være klare for nestegenerasjons internettbruk.

Mange har bredbånd

Bredbåndspenetrasjonen i Norge er imidlertid høy, så på rangeringen ”Broadband Leadership”, der også den er tatt med, er Norge nummer 10.

Her har Sør-Korea overtatt ledelsen fra Japan siden i fjor, med et vanvittig løft på bredbåndskvalitet og nærmere 100 % penetrasjon, mot under 70 % i Japan. Det gir en score på 139, mens Japan får 115.

Videre på listen følger Hong Kong (111), Sverige (110), Sveits (108) , Nederland (108), Singapore (107), Luxembourg (107) og Danmark før altså Norge på 10.-plass med 102.

Les også: – Bredbånd må inn i statsbudsjettet

Anbefaler 50 megabit

Nesten 5 Mbit

Utviklingen i verdens bredbåndskvalitet har vært stor det siste året. Den gjennomsnittlige hastigheten har økt til 4,75 Mbit på nedlasting og 1,3 Mbps på opplasting. Det er opp henholdsvis 49 og 69 prosent fra i fjor.

Gjennomsnittlig latency gikk ned med 21 % til 170 millisekunder.

Svenskene best

Svenskene har altså det beste bredbåndet i Europa, og har sågar forbedret sin kvalitetsscore med 38 prosent siden i fjor.

Rapportforfatterne påpeker også at svenskene også har gjort en enorm jobb med å minske kvalitetsgapet innad i befolkningen, og befolkningen utenfor de største byene har faktisk bedre bredbånd enn i selve byene.

Yokohama i Japan er byen med verdens beste bredbåndskvalitet, med en score på 85, tett fulgt av en annen japansk by, nemlig Nagoya, med 82. Kaunas i Litauen følger på tredje med 79 og japanske Sapporo får 72.

Oslo langt ned

Best i Norden er Malmö, som scorer 67 poeng. Sverige har for øvrig fire byer innenfor topp 20 – i tillegg til Malmö finner vi Uppsala foran Stockholm og Göteborg.

Oslo finner vi på 33.-plass med 41 poeng, bak også København.

– Helt siden i fjor har vi vært spente på hva årets undersøkelse ville vise. Og vi har definitivt ikke blitt skuffet. Det er veldig spennende å se at nesten alle land har sett forbedringer i bredbåndskvaliteten, til tross for de økonomiske vanskelighetene det siste året, sier seniordirektør Fernando Gil de Bernabé i Cisco.

Les også: Bygger bredbånd på dugnad

Les mer om:
Kommentarer:

Vi har byttet system for artikkelkommentarer. For å opprette brukerkonto, registrerer du deg med BankID.