INDUSTRI

– Norge kan få opptøyer

Dag Yngve Dahle
13. okt. 2011 - 12:51

OSLO PLAZA: Giske snakket seg varm om den økonomiske krisa i Europa under Norges Handelshøyskoles høstkonferanse i Oslo i dag.

Han fortalte om sitt besøk i Hellas nylig.

Spår et todelt Europa

Uro kan oppstå

– Vi måtte flytte flere av mine møter med greske regjeringsmedlemmer fordi vi rett og slett ikke kom inn i bygningene. Grunnen var selvsagt storstilte demonstrasjoner utenfor. Og det er dimensjoner over kuttene som må gjennomføres i Hellas. Hvis Norge kutter nesten alle delbudsjettene på statsbudsjettet, ville det likevel ikke være nok. Så ille er det, sier næringsministeren.

Grekere flest reagerer på kuttene, og demonstrerer fordi de mener det ikke er riktig at det er folk flest som må ta regningen.

– Jeg ser ikke bort fra at det kan bli tilsvarende opptøyer i Norge hvis det blir snakk om tilsvarende kutt som i Hellas, sier Giske.

For ett år siden innledet Giske på den samme konferansen. Den gang var mantraet at Norge i liten grad ble rammet av finanskrisa.

Mørk horisont

Nå er tonen en tanke annerledes.

– Nå ser vi at vi gledet oss for tidlig. Vi ser nye faresignalene i horisonten er sterke. Vi kan fortsatt snakke om en alvorlig krise, sa Giske.

Og det er nettopp faren for et totalt sammenbrudd i gresk økonomi som truer. En gresk økonomisk tragedie vil ramme de store europeiske økonomiene, og kan i verste fall velte hele Euro-samarbeidet.

– Også for Norge kan konsekvensene bli svært alvorlige, sier statsråden.

NHO-skryt til Giske

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.