HELSE

NITO: Ansatte blir presset til å gi koronainformasjon

– Dette kan ikke sjefer be om, sier fagforeningen NITO.

Ferdig fylte sprøyter med Pfizer-vaksine mot koronavirus. Flere nordmenn opplever press om å utgi helseinformasjon på jobb etter pandemien.
Ferdig fylte sprøyter med Pfizer-vaksine mot koronavirus. Flere nordmenn opplever press om å utgi helseinformasjon på jobb etter pandemien. Illustrasjonsfoto: Heiko Junge/NTB
13. sep. 2021 - 13:30

Flere nordmenn opplever å bli presset til å utgi helseinformasjon på jobb, melder NITO. 

– Svaret fra oss er at sjefene ikke kan kreve at medarbeiderne informerer om de har tatt vaksinen eller om de har hatt korona. Dette er privat helseinformasjon som sjefene ikke har lov til å be om, sier juridisk sjef Farah Ali i NITO til NRK.

Ifølge fagforeningen har flere ansatte som nekter å dele koronainformasjon, opplevd ikke å få komme på jobb De nektes å reise på jobbreiser og blir satt til andre oppgaver, noe som strider mot arbeidsmiljøloven.

– Mange opplever at de blir utstøtt og ikke får så spennende arbeidsoppgaver. Blir man satt til helt andre oppgaver, er dette i realiteten en endringsoppsigelse, og det kan være ulovlig. Folk må behandles likt uansett deres korona-status, så lenge smitteverntiltakene følges på jobben, sier Ali til rikskanalen.

Kun arbeidsgivere med ansatte innenfor helsesektoren kan kreve kunnskap om medarbeidernes koronasituasjon, da det kan prege deres arbeid med utsatte pasienter.

Over 3,9 millioner nordmenn har så langt fått minst én vaksinedose.

Les også

Studie: Moderna-vaksinen gir bedre langtidseffekt enn Pfizer

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.