ENERGI

NHO vil ha slutt på politisk spill om CO2-fangst og -lagring

NHO mener regjeringens plan for fangst og lagring av CO2 i Norge er for viktig til å la partipolitiske hensyn komme i veien for flertall i Stortinget.

Det skal fanges CO2 ved sementfabrikken til Norcem, som skal fraktes til NOrdsjøen og lagres i et reservoar under havbunnen – dersom det blir flertall for det i Stortinget.
Det skal fanges CO2 ved sementfabrikken til Norcem, som skal fraktes til NOrdsjøen og lagres i et reservoar under havbunnen – dersom det blir flertall for det i Stortinget. Foto: Aker Carbon Capture
7. okt. 2020 - 07:02

– Det er ikke denne saken vi skal ha politisk spill om, sier NHOs politikkdirektør Mari Sundli Tveit.

Hun ber nå politikerne på Stortinget ta ansvar og sikre flertall for prestisjeprosjektet, som kalles «Langskip» og kan få en prislapp på over 25 milliarder kroner hvis det realiseres fullt ut.

I forrige uke ble prosjektet kastet ut i ny usikkerhet da Frps stortingsgruppe sa nei til planen. I ettertid har SV invitert til et bredt politisk forlik om saken. Ap, derimot, har vært mindre imøtekommende og påpekt at det er Frp som er regjeringens budsjettpartner.

Tveits håp er nå at Frp skal snu.

Industriutvikling

– Vi i NHO skulle ønske at Frp, som et parti som er opptatt av industriutvikling, ser det langsiktige potensialet i å satse på dette nå, sier politikkdirektøren.

Hun mener realisering av prosjektet er ekstremt viktig for verdiskapningen i Norge i framtida.

– Det handler om å kombinere verdiskapning og industriutvikling med klima- og energiomstillingen. Det er Norge helt nødt til å gjøre. Vi har ikke tid til å somle.

Prosjektet går ut på å fange CO2 fra industriprosesser og lagre den permanent under havbunnen på norsk sokkel.

Morten Stordalen er lite fornøyd med regjeringens manglende prioritering av Vestfold i NTP.
Les også

Frp om NTP: – En Vestfold-fiendtlig regjering

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.