KRAFT

Nettselskapene mangler penger

Tjener ikke lenger nok til å gjennomføre nødvendige investeringer.

Andelen nettselskaper som ikke hadde stort nok overskudd til å dekke sine investeringer har økt de siste  årene.
Andelen nettselskaper som ikke hadde stort nok overskudd til å dekke sine investeringer har økt de siste årene. Bilde: Colourbox
Øyvind LieØyvind LieJournalist
24. mars 2014 - 15:53

Det går fram i en fersk analyse EC Group har gjennomført for bransjeorganisasjonen Energi Norge.

Totalt svarte 52 av 139 nettselskaper at de i løpet av perioden 2008 til 2012 hadde behov for eksterne midler for å gjennomføre investeringer. Andelen varierte noe fra år til år, men trenden var lik for både små og mellomstore selskaper.

Les også: Maktkamp i kraftbransjen

Dårlig avkastning

Andelen selskaper som sannsynligvis behøvde ekstra midler økte ifølge Energi Norge fra 30 prosent i 2008 til 54 prosent i 2012 blant nettselskapene med 10.000 eller færre kunder. For selskaper med mellom 10.000 og 100.000 kunder steg tilsvarende tall fra 33 prosent til drøyt 60 prosent i den samme perioden.

Analysen viser at nær seks av 10 nettselskaper hadde lavere avkastning enn NVE-renten i perioden. Denne renten fastsettes av NVE hvert år og brukes til å bestemme nettselskapene inntekt. Renten har i perioden ligget på rundt 6 prosent.

Andelen med lavere avkastning enn NVE-renten er økende. I perioden frem til 2013 var selskapene garantert en minimumsavkastning på to prosent. Fra 2014 er den null.

Les også: Vil registrere alt over rotorhøyde

Rekordinvesteringer

Det skal foretas rekordinvesteringer i det norske kraftnettet frem til 2020. Nylig anslo NVE kostnaden ved AMS-investeringene til 10,5 milliarder kroner, en halv milliard kroner mer enn hva som tidligere hadde vært høyeste anslag.

Totalt i Norge er det anslått et investeringsbehov på 28,5 milliarder kroner i det høyspente distribusjonsnettet fram til 2023.

Dersom avkastningen holder seg lav over tid, kan det bli utfordrende både å gjøre store investeringer og betale utbytte til eierne.

– Hvis selskapene ikke klarer å dekke det over driften, må de ut og låne penger. Flere selskaper merker nok dette på kroppen når de skal gjøre store investeringer i AMS. Det er ikke så lett å få finansiert det over selskapets drift. I tillegg er det en del selskaper som må betale store utbytter til eierne. Det er vanskelig å få til å både investere mye og å betale mye i utbytte, sier næringspolitisk rådgiver Trond Svartsund i Energi Norge til Teknisk Ukeblad.

Basert på en annen undersøkelse gjennomført for Energi Norge skriver Dagens Næringsliv i dag at de samlede utbyttene fra kraftselskapene har vært 16,7 milliarder kroner de siste to årene. De siste årene har utbyttene ligger på rundt 90 prosent av resultatet, opplyser Energi Norge til avisen.

Les også: – Hull i hodet med direkteoppvarmet vann i Norge

Investeringsperiode

– Hva vil dere oppfordre eierne til å gjøre i denne situasjonen?

– De bør tenke på at man nå er inne i en investeringsperiode som er viktig for å fornye nettet, at man har store investeringer i ny kraftproduksjon og at man skal investere i ny AMS-teknologi. De må legge til rette for at selskapene skal lykkes med å få til disse investeringene.

– Hvem har det verst, de store eller de små selskapene?

– Det helt sikkert både store og små selskaper som kan ha utfordringer med dette i årene som kommer, men ut fra tallene ser en trend ut til å være at de små og mellomstore selskapene med opptil 100.000 kunder har hatt en utvikling som er ugunstig, sier Svartsund.

Les  også:

– Fikk 60 kroner timen for å jobbe på Statnett-linje

Mer fornybar energi vil øke risikoen for kollaps i kraftnettet  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.