KRAFT

– Nei til monstermaster

NEI: Vestlendinger demonstrerte mot kraftlinjer utenfor Stortinget i dag.
NEI: Vestlendinger demonstrerte mot kraftlinjer utenfor Stortinget i dag. Bilde: Mona Sprenger
Mona Sprenger
4. des. 2009 - 17:50

– BKK! BKK! Blodkreften kommer, runget utover Løvebakken i dag.

Beveget

Det var ingenting å si på engasjementet til vestlendingene som hadde tatt turen til Oslo for å si sin hjertens mening om Statnetts planer om en 90 km lang 429 kV kraftlinje gjennom Hardanger.

Tre fulle busslaster hadde kjørt til Oslo.

– Jeg blir så beveget at jeg begynner å grine. Det er helt sykt at de vil legge en kraftledning til denne vakre fjorden. Vestlandsfjordene er kåret til verdens fremste reisemål av National Geographic. Dette er mitt land, sier demonstrant Liv Akselsen til Teknisk Ukeblad.

Tiden renner ut

NVE har godkjent Statnetts planer, men saken er anket. Det er regjeringen ved olje og energiminister Terje Riis-Johansen som skal avgjøre saken før nyttår.

Med andre ord: Tiden er kort. For kort, mener Høyres Erna Solberg, som var en av flere som holdt en appell på markeringen.

– Høyre mener at vi må ha råd til å verne denne typen natur i større grad enn tidligere. Kraftlinjene medfører store inngrep og de vil stå i minst 50 år. Vi bør derfor stoppe opp og tenke oss om; vil vi gjennomføre dette, sier Solberg, som viser til at behovet for kraftlinjen ikke er akutt.

Fornuftig å vente

– Kraftbehovet faller. Det kan være fornuftig å vente til det kommer bedre teknologi og prisen på kabler faller, sier Høyres leder, som uttrykte stor forståelse for at lokalsamfunnet reagerer når storsamfunnet kommer og vil bygge en stor linje i landskapet.

– Høyre håper derfor at regjeringen sier nei, eller i beste fall vil utsette avgjørelsen.

Olja bør betale

Og hvis arbeiderpartiets stortingskandidat fra Arbeiderpartiet, Per Rune Henriksen, får avgjøre saken bli det et klart nei.

– Vi er ikke motstandere av ren kraft og at Norge skal bli en stor produsent av fornybar energi. Vi vet at det vil bli behov for nye linjer, men det planlagte luftspennet blir ikke miljøvennlig, sier Henriksen.

Han mener at det er rett og rimelig at det er olje- og gassprodusentene som tar regningen for kabling, da det er de som trenger storparten av energien.

– Deres inntekter bør brukes til å begrense miljøskadene.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.