INDUSTRI

Nederland bestiller 37 F-35-jagerfly

Etter langvarig politisk krangel.

Nederland bestiller 37 F-35-fly etter lang politisk debatt.
Nederland bestiller 37 F-35-fly etter lang politisk debatt. Bilde: Lockheed Martin
18. sep. 2013 - 08:43

Nederland blir dermed det sjuende landet som inngår avtale om kjøp av det omstridte F-35, etter Storbritannia, Australia, Italia, Norge, Israel og Japan.

Forsvarsminister Jeanine Hennis-Plasschaert presenterte kjøpet som en del av en større plan for det nederlandske forsvaret tirsdag.

Budsjettkutt

Nederland vil fase ut sine F-16-fly innen 2023, og planla opprinnelig å kjøpe 85 F-35. Men etter budsjettkutt er antallet blitt redusert.

Regjeringen har i første omgang ressurser til å kjøpe 37 fly, men det kan komme til å bli flere etter hvert, opplyser forsvarsministeren.

Mandag ble det kjent at en sørkoreansk arbeidsgruppe som også har vurdert et kjøp av F-35 opp mot andre flytyper, heller anbefalte en oppgradert utgave av F-15 som erstatning for eldre fly i landets luftforsvar. Årsaken er at F-35 ble for dyr.

Les også: Norge kan få europeisk motorsenter for F-35

Samarbeid

Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) synes det er gledelig at Nederland har valgt å kjøpe F-35-fly.

– Det åpner for at vi kan begynne mer detaljerte samtaler om samarbeid også med dem, slik vi har gjort med britene. Vi mener også det er positivt at Nederland, til tross for de store økonomiske innstrammingene de må gjøre, prioriterer investeringen i F-35, sier hun.

Norge skal kjøpe inntil 52 F-35-fly, noe som er beregnet å koste 62,6 milliarder kroner. De seks første flyene skal leveres i 2017.

Les også:

Snart er F-35-prisen klar

Her skytes missil fra F-35-buken

Slik skal fremtidens jagerflygere trene  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.