OLJE OG GASS

Natur og Ungdom: – FNs klimarapport betyr slutten for olje- og gassfelt i Norge

Illustrasjonsbilde av en arbeider ombord på Odfjell-eide Deepsea Atlantic, 2016.
Illustrasjonsbilde av en arbeider ombord på Odfjell-eide Deepsea Atlantic, 2016. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
8. okt. 2018 - 09:21
Natur og Ungdom tror FNs dystre klimarapport vil bety slutten for norsk oljeproduksjon. – Vi må starte nedtrappingen umiddelbart, sier leder Gaute Eiterjord.
 

Den ferske rapporten fra FNs klimapanel kommer med illevarslende nyheter og viser at En rapport lagt fram av FNs klimapanel mandag viser at klimagassutslippene må reduseres med 40–50 prosent innen 2030 for å begrense den globale oppvarmingen til 1,5 grader.

Naturvernorganisasjonen Natur og Ungdom mener regjeringen er nødt til å legge om sin klimapolitikk, og starte nedtrapping av olje og gass umiddelbart.

– Hvis dagens politikere skal kunne se oss som er unge i øynene i framtida, må de legge om norsk klimapolitikk totalt. Dette betyr slutten for nye oljeprosjekter i Norge, og at vi må starte nedtrappingen umiddelbart. Vi har allerede funnet langt mer olje og gass enn vi noensinne kan bruke, og regjeringa kan ikke fortsette å dele ut nye olje- og gasslisenser, mener Eiterjord.

Les også: Derfor er det verre om CO2 slippes ut fra eksospotte enn fra et kullkraftverk

Krisepakke for klima

Klimarapporten kommer samme dag som regjeringen legger fram sitt nye statsbudsjett, og Eiterjord krever en krisepakke for klimaet.

– Norske politikere har visst om klimaproblemet lenger enn jeg har levd. Likevel er Norge et av få land i hele Europa som ikke har klart å kutte utslippene siden 1990. Det er på tide at politikerne slutter å snakke om klimaendringene som «vår tids største utfordring» og begynner å gjøre noe. Klimaet trenger en krisepakke hvor alle områder i samfunnet skal ned på null utslipp, sier Eiterjord.

Sol og vind

Greenpeace Norge sier FNs klimaforskning viser at det fremdeles er mulig å nå målene, men at det krever en langt tøffere klimapolitikk som sørger for en rask utfasing av fossil energi. Leder Truls Gulowsen mener løsningen ligger i sol- og vindenergi.

– Sol og vind ventes en kjempevekst og kan dekke 70 – 85 prosent av elproduksjonen innen 2050, med trender som viser et enda høyere potensial. Det er her klimaløsningen ligger, sier han.

Gulowsen mener regjeringen må slutte å åpne nye oljefelt som vil produsere forurensing mange tiår inn i fremtiden.

– Det trengs en rask nedgang i oljeforbruket fram mot 2050. Noen av scenariene innebærer så mye som 37 prosent kutt innen 2030. Det betyr at vi i Norge må slutte å tro at vi kan fortsette å være en stor oljeeksportør og samtidig nå klimamålene, sier han.

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.