KARRIEREARBEIDSLIV

Når du bør rømme fra jobbintervjuet

INTERVJU: Vil de kredittsjekke deg? Løp!
INTERVJU: Vil de kredittsjekke deg? Løp! Bilde: colourbox.com

Å se faresignaler er et godt overlevelsesknep i livet, og spesielt i arbeidslivet. For når du virkelig vil ha en jobb, er du mer tilbøyelig til å overse eller bagatellisere faresignaler.

Og da snakker vi om faresignaler som den mulige arbeidsgiveren sender ut.

Bladet Businessweek lister opp seks tilfeller der du bør trekke deg fra rekrutteringsprosessen:

1. Når du må komme med referanser med en gang. Dette betyr i praksisen at arbeidsgiveren vil begynne å ringe referansene dine nesten med en gang, slik at du ikke får mulighet til å presentere deg selv på en skikkelig måte i intervjurundene. Signalet er: Vi stoler mer på referansene enn på deg.

2. Når arbeidsgiveren vil kredittsjekke deg. Budskapet her er: Vi må kredittsjekke deg og undersøke bakgrunnen din før vi gidder å bruke tid på å snakke med deg. Skygg unna.

3. Når du må ta en test før de vil snakke med deg. Mange arbeidsgivere effektiviserer rekrutteringsprosessene ved å be kandidater søke på nettet. Men må du ta en test først, går de for langt. Signalet er: Bevis at du er verdt vår oppmerksomhet.

4. Når du blir innkalt til intervju på urimelige betingelser. Blir du bedt om å stille til intervju på et par timers varsel? Tar de for gitt at du uten videre kan fly i to timer for å stille til intervjuet? Signalet er: Vi bryr oss ikke om dine behov og ønsker. Du må ofre mye for å jobbe her.

5. Når du ikke får møte potensielle kolleger/kunder. Her bør varsellampene blinke kraftigst. Du bør få møte noen av kollegene, dine nærmeste ledere og den viktigste kunden (hvis du skal jobbe mot en spesiell kunde). Spørsmålet er: Hvorfor får du ikke møte dem? Har arbeidsgiveren noe å skjule?

6. Når all kommunikasjon går gjennom HR-avdelingen. Å la HR-avdelingen ta seg av enkelte deler av rekrutteringsprosessen, er rasjonelt. Men når du virkelig er aktuell for jobben, får du gjerne snakke med direktøren. Hvis ikke, er det et tegn på en alt for hierarkisk og formell organisasjon.

Sju store intervjutabber

Slik blir du headhuntet

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.