ELBIL

Nå storsatser også Spania på elbiler og batterier

Den spanske regjeringen ønsker å starte en innenlandsk produksjon av elbiler og batterier. Den planlagte investeringen er på over 4 milliarder euro, tilsvarende rundt 45 milliarder norske kroner.

Den spanske bilprodusenten Seat (eid av VW) produserer blant annet Mii Electric. Den spanske regjeringen vil øke antallet elbiler i landet fra 18.000 til 250.000 på få år.
Den spanske bilprodusenten Seat (eid av VW) produserer blant annet Mii Electric. Den spanske regjeringen vil øke antallet elbiler i landet fra 18.000 til 250.000 på få år. Foto: Marius Valle
John Edgren, Nyteknik.se
20. juli 2021 - 17:00

Etter Tyskland er Spania det landet i Europa som produserer flest biler, men industrien har stort behov for vitamininnsprøyting. En undersøkelse fra mai i år viste at antall produserte biler i landet er redusert med 38 prosent sammenlignet med samme måned i 2019.

Nå håper regjeringen å få i gang en reell stimulansepakke for å øke produksjonen av elbiler – og starte opp landets første batterifabrikk. Det rapporterer Engineering & Tehcnology.

Pandemistøtte fra EU

Investeringen som tilsvarer 45 milliarder norske kroner kommer i stor grad fra EU-støtte til landene som har blitt hardest økonomisk rammet av konsekvensene av pandemien.

Pengene er en del av en større pakke tilsvarende godt over 130 milliarder norske kroner som er satt av til bærekraftig mobilitet.

I fjor hadde Spania 18.000 registrerte elbiler, og nå ønsker regjeringen at tallet skal være 250.000 innen 2023.

15 prosent av økonomien

Statsminister Pedro Sanchez forventer at investeringen vil få bilindustrien til å gå fra dagens 10 prosent av økonomien til 15 prosent innen 2030.

Håpet er at investeringene vil kunne gi opptil 140.000 nye arbeidsplasser. Blant de få selskapene som så langt har flagget åpent at de vil kreve penger, er VW-eide Seat, som vil søke sammen med energiselskapet Iberdrola.

Artikkelen ble først publisert av Ny Teknik.

Bilprodusentenes avstand fra 2025-målet for CO2-utslipp.
Les også

Volvo har allerede klart utslippskrav

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.