OLJE OG GASS

Nå skal Yme skrotes

Talisman og SBM er enige.

YME: Det norske samfunnet må betale dyrt for skandaleprosjektet Yme.
YME: Det norske samfunnet må betale dyrt for skandaleprosjektet Yme. Bilde: Lars Aaboe

I dag offentliggjør operatøren for Yme-feltet Talisman og plattformeier SBM at de har inngått en avtale om å kansellere Yme-avtalen og hvordan regningen skal fordeles.

– Forliket inkluderer terminering av kontrakten, voldgiftsprosedyrer og skroting av plattformen. SBM har betalt totalt 470 millioner dollar til Talisman som en del av forliket, skriver SBM i en melding.

50 milliarder kan gå tapt

Som Teknisk Ukeblad skrev for to uker siden har selskapene som har eierskap i Yme-feltet skrevet ned verdien for 12 milliarder kroner.

Nå er prosjektet tilbake til null, og den store spenningen vil knytte seg til om feltet noen gang blir utbygd. Olje for 40 til 50 milliarder kroner ligger i Yme-feltet.

Olje- og energiminister Ola Borten Moe har­ ­tidligere understreket at det ikke er endelig avklart hvor stor del av regningen som vil tilfalle det norske folk. Men det er liten tvil om at regningen blir svært stor.

Talisman Energy, som eier 60 prosent av Yme-feltet, har nedskrevet verdien av Yme med 1,6 milliarder dollar.

Og på grunn av skatteregimet på sokkelen kan selskapet reversere en bokført skatteforpliktelse på 1,2 milliarder dollar.

Les også: Advarer mot nye «Yme-skandaler»

Frykter flere overskridelser

Jeg har fryktet at dette kom til å skje lenge. Jeg frykter at det vil komme flere kraftige overskridelser på andre felt, for det er ikke så enkelt å bygge på norsk sokkel som mange vil ha det til, sier Ståle Kyllingstad, styreleder i Norsk Industri og konsernsjef i IKM Gruppen.

Han frykter at særlig Statoil vil bli rammet av overskridelser.

– Det er en tragedie for feltet og for partnerskapet, mener Kyllingstad.

Norske verft har den siste tiden mistet mange store byggeprosjekt på norsk sokkel. Blant annet Ivar Aasen, Martin Linge, Aasta Hansteen og Statoil-opererte Mariner i Storbritannia havnet utenfor Norge.

Det kan bli dyrt å kjøpe billig, sier Kyllingstad.

Ferdig med plattformer

For det nederlandske selskapet SBM har Yme vært et mareritt. Selskapet har lang erfaring i bygging av flytende produksjonsskip, men Yme var første plattform det prøvde seg på.

Nå uttaler selskapet at det vil legge bort satsingen på plattformer.

– Yme-prosjektet har vært et veldig vanskelig prosjekt nesten fra starten. Vi er derfor både lettet og fornøyde i dag da vi har klart å inngå en avtale med Talisman om å terminere kontrakten. Forliket gjør det mulig for oss å legge prosjektet bak oss og begynne å se fremover igjen, sier Sietze Hepkema, styremedlem i  SBM Offshore til Teknisk Ukeblad.

– Når det er sagt, er ikke Yme et prosjekt vi ser på med tilfredshet. Vi har tatt vår del av ansvaret for problemene prosjektet har møtt, og det gjør vi i dag også. SBM har et sterkt ønske om å lære av dette, og vi haåper også andre vil gjøre det slik at ingen andre prosjekter i Norge får lignende problemer, sier han.

Ser etter nye muligheter

Talisman er også fornøyd med avtalen.

– Dette er et godt forlik for Talisman, Yme-partnerne og Norge, sier Paul Warwick, direktør for Europa i Talisman i en melding.

Han sier at avtalen gjør det mulig for partnerne å se på andre muligheter for feltet.

– Nye analyser konkluderer med at en ny plattformløsning er nødvendig for å utbygge Yme-feltet. Vår første prioritet blir å fjerne den eksisterende plattformen trygt og effektivt, sier han.

Les også:

De solgte sin andel i Yme i 2008

40 milliarder kroner på spill

– Yme hadde en mangelliste med 20000 punkter  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.