SOLENERGI

Nå skal Ikea selge solcelleanlegg med ladbare batterier til britene

Lokker med inntil 70 prosent besparelser på strømregningen.

Ikeas solceller slik de presenteres på Ikeas hjemmesider.
Ikeas solceller slik de presenteres på Ikeas hjemmesider. Bilde: Ikea
3. aug. 2017 - 17:30

Ikea-butikkene i Storbritannia begynte denne uken å selge oppladbare batterier som kan kobles til solcellepanelene møbelgiganten har solgt i landet siden 2013. 

Konsernet tar dermed opp konkurransen med blant annet Tesla, som lar huseiere lagre solstrøm i batterisystemet Tesla Powerwall.

I følge en melding fra møbelkonsernet kan britiske husholdninger doble effekten av solcellepanelene, og spare inntil 70 prosent av strømregningen.

- 12 års nedbetalinggstid

I følge Ikea klarer husholdninger med solcellepaneler å utnytte kun 40 prosent av elektrisiteten panelene produserer, mens resten av strømmen gjerne blir sendt tilbake til el-nettet.

Installerer man batteripakken Ikea selger i samarbeid med solenergiselskapet Solarcentury, mener Ikea man kan kunne utnytte 80 prosent av elektrisiteten som produseres, og at en investering i solcelleanlegget dermed vil kunne betale seg i løpet av 12 år.

Prisen på en startpakke med batteri og solcellepanel, er 6925 pund (cirka 72.460 kroner), mens batteriet alene koster 5000 pund (cirka 52.290 kroner).

På Ikeas hjemmesider kan interesserte kunder regne ut hvor mye penger de kan spare på strømregningen ved å installere solcellepaneler og batteri. Men Ikea har ennå ikke gått ut med tekniske spesifikasjoner, som lagringskapasitet osv. på batteriene.

Prisen på husholdningsenergi har steget med 15 prosent hittil i år, og avisen Independent skriver at British Gas kommer til å sette opp strømprisen med 12,5 prosent fra september.

Kommer ikke til Norge

Foreløpig er det bare britiske kunder som kan kjøpe oppladbare batterier. Solcellepanelene selges også i Nederland og Sveits.

I mars i år fortalte Ikeas sustainability manager Anders Lenartsson til energibransjens nettsted EnerWe at Ikea sist vinter gjennomførte studier av solcellemarkedet i Norge med tanke på å starte salg av solcellepaneler for hjemmebruk her i landet.

Men Ikeas kommunikasjonsrådgiver Kristian Willanger opplyser overfor tu.no at Ikea ikke har konkrete planer om å begynne å selge solcelleutstyr i Norge.

- Dette er vurderinger Ikea gjør for hvert enkelt marked, blant annet ut i fra forhold som soltimer, energiøkonomisk lønnsomhet og hvilke reguleringer som gjelder i de enkelte landene. Vi har gjennomført markedsundersøkelser og ser på mulighetene for dette i Norge, men vi har foreløpig ingen konkrete planer om å begynne salg av disse produktene, sier han.
 
 
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.