OLJE OG GASS

Nå skal Enova også støtte oljebransjen

Enovas administrerende direktør Nils Kristian Nakstad er spent på hvordan olje- og gassbransjen, med sitt høye krav til avkastning, vil ta imot Enovas nye satsing på sektoren.
Enovas administrerende direktør Nils Kristian Nakstad er spent på hvordan olje- og gassbransjen, med sitt høye krav til avkastning, vil ta imot Enovas nye satsing på sektoren. Bilde: Håkon Jacobsen
Øyvind LieØyvind LieJournalist
16. jan. 2014 - 07:00

Enovas administrasjon utarbeidet i fjor høst et notat til sitt styre som ble kalt «plan for inngang i olje- og gassektoren». Planen ble vedtatt på styremøtet i slutten av oktober.

Overfor Teknisk Ukeblad utdyper selskapets administrerende direktør Nils Kristian Nakstad hvordan han ser for seg den nye satsingen.

Teknologiutvikling

– Da vi fikk utvidet mandat i 2012, med forsterket innsats mot innovasjon, teknologi og klima, var det naturlig å se på ulike sektorer hvor vi ikke har hatt en klar og tydelig profil. Olje og gass var ett av disse områdene, forteller han.

– Olje- og gassektoren har et potensial for energieffektivisering, men ikke minst ser vi et potensial for at man bidrar til en positiv teknologiutvikling og innovasjon som også kan ha betydning for andre områder. Vi har eksempler historisk hvor innovasjon innenfor olje- og gassområdet får en annen anvendelse. Hywind (havvindkraft) og Flumill (tidevannsturbiner) er eksempler på dette, sier Nakstad.

– Men risikerer dere ikke å støtte en bransje og teknologi som fører til økte CO2-utslipp?

– Vi ser dilemmaet, men vår motivasjon er å bidra til ny teknologi og effektivisering av energibruken slik at vi også bygger bro mellom petroleumsindustrien og andre miljøer som jobber med energieffektivisering.

Les også: Regjeringen dropper krav om elektrifisering av hele Utsira

Kartlegger potensialet

– Vil støtten gå til offshoreinstallasjoner eller til landanleggene?

– Vi har ingen konkrete prosjekter som vi kan si noe om nå. Vi er i en fase hvor vi prøver å synliggjøre vår rolle og våre virkemidler på en god måte for å se hvor stor potensialet er, sier Nakstad.

Derfor vil han heller ikke komme med noe anslag over hvor mye midler Enova kommer til å bruke på å støtte prosjekter innenfor petroleumssektoren.

Enova kommer imidlertid ikke til å opprette noen nye programmer som følge av satsingen innen olje- og gassindustrien.

– Programmene vi har innenfor industri og anlegg i dag gir oss et godt nok handlingsrom til å støtte olje- og gassprosjekter. Det vi gjør er rett og slett å forsøke å få en bedre oversikt over potensialet og over mulige prosjekter, sier Nakstad.

Les også: Gamle oljefelt gir større utslipp på sokkelen

Høye avkastningskrav

Petroleumsbransjen er kjent for å ha høye avkastningskrav, og Enova-sjefen mener det blir interessant å finne ut hvilke krav bransjen setter til fortjeneste for å bli med på prosjektene.

– Dette er prosjekter som må konkurrere om midlene med andre prosjekter hos oss. Vi vil forsøke å finne ut hvilke deler av bransjen som er interessant og hva som skal til for å utløse prosjekter. Det er klart at spørsmål om avkastning og lønnsomhet blir sentralt. Men det vil jo også være snakk om teknologiutvikling og innovasjon, og det blir kanskje vurdert annerledes, sier Nakstad.

Les også:

Dette er det viktigste for oljebransjen i 2014

Denne kan pumpe opp gass verdt 170 milliarder kroner

Ser på mulighetene for å frakte oljearbeidere til Nordsjøen på skip  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.