BYGG

Nå skal det bygges flere små leiligheter

Endringene i byggereglene kan gi flere og rimeligere boliger.

50 prosent av alle ett- og toroms boenheter inntil 50 kvadratmeter i boligblokker er unnlatt krav om heis fra nyttår.
50 prosent av alle ett- og toroms boenheter inntil 50 kvadratmeter i boligblokker er unnlatt krav om heis fra nyttår. Bilde: Mari Gisvold
17. des. 2014 - 10:00
Vis mer

Fra nyttår skjer det endringer i byggereglene som vil få betydning for byggingen av boliger.

Etter en grundig høringsrunde har Kommunal- og moderniseringsdepartementet valgt å forenkle noen av reglene som gjelder tilgjengelighet for de minste boligene som bygges.

– Prinsippet om universell utforming ligger fast, men det har over tid blitt for mange tekniske krav som gjør boliger dyrere. Særlig for små og typiske førstegangsboliger er forenkling viktig, sier kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner i en pressemelding.

Små leiligheter

De forenklede reglene gjør at halvparten av alle leilighetene under 50 kvadratmeter som bygges får unntak fra tilgjengelighetskravene og slipper dermed krav til heis, og snusirkel.

– Regelendringen betyr at de små leilighetene enten kan bygges enda mindre, eller at de får en langt mer hensiktsmessig planløsning, sier statssekretær Per Willy Amundsen i Kommunal- og moderniseringsdepartementet.

Ifølge OBOS vil en fjerning av snusirkel fra de minste leilighetene kunne redusere størrelsen på leilighetene med fire til fem kvadratmeter, og dermed også gi en prisreduksjon på mellom 300.000 og 400.000 kroner.

– Med de endrede reglene tror vi at vi har funnet en god balanse hvor vi ivaretar både hensynet til at folk skal kunne bli gamle i sine boliger, hensynet til funksjonshemmede, og samtidig bidrar til å gjøre store deler av boligmassen rimeligere, sier Amundsen.

Og legger til at muligheten for å redusere leilighetenes størrelse med noen kvadratmeter i tillegg kan gjøre det mulig å få inn flere leiligheter i store boligkompleks.

For alle andre boenheter, og 50 prosent av de minste leilighetene, videreføres tilgjengelighetskravet som i dag med snusirkel 1:50.

Les også: Her er heisen som kan gå både loddrett og vannrett

Forenklede regler

Videre reduseres kravene om automatisk åpning av dører til kun å omfatte dører som krever mer enn tre kilo åpningskraft. Frem til nå har dette kravet dreid seg om dører helt ned til to kilo åpningskraft. 

– Tilbakemeldinger fra byggenæringen har vist at krav som dette i stor grad har ført til fordyring av leiligheter, forklarer Amundsen.

Ifølge departementet vil dette innebære en kostnadsbesparelse på mellom 20.000 og 30.000 kroner per dør.

Et annet krav som fjernes er kravet om universell utforming av felles uteareal for større boligområder og småhus.

Dette kravet har vist seg å være svært vanskelig å håndtere, ifølge departementet.

Kommunene har likevel gjennom plan- og bygningsloven mulighet for å fastsette krav til universell utforming av alle typer utearealer ved bebyggelse der de mener det er ønskelig.

Også kravene til stigningsforhold på atkomstvei og ramper reduseres fra nyttår. 

De gamle kravene på 1:20 reduseres til 1:15, noe som betyr at ramper og adkomstvei kan være noe brattere enn tidligere.

Det kan bety mindre terrenginngrep og mulighet for å bygge boliger i brattere terreng.

Les også: Nå kan du få teste hvordan det er å bo i et nullhus

Ønsket større endringer

Administrerende direktør i Boligprodusentenes forening, Per Jæger, mener regelendringene er for små.

– Det er bra at halvparten av de minste boligene slipper unna kravet om snusirkel. Men regelen betyr at for hver liten bolig som bygges uten snusirkel må det bygges en med. Dette gjør det svært vanskelig å standardisere, og dermed få med kostnadene på små leiligheter, sier han.

Boligprodusentenes forening hadde håpet departementet ville gå med på å kutte snusirkelen fra 1:50 til 1:30.

– Det ville gitt muligheten for full standardisering og dermed lavere boligpriser på sikt. Dessverre ønsket ikke regjeringen å gjennomføre det, sier Jæger.

Amundsen på sin side er ikke enig med Jæger.

– Det er enkeltaktører som mener vi burde gå enda lenger i å kutte på myndighetskravene. Samtidig som de funksjonshemmedes interesser og perspektivet på at folk skal kunne bli eldre i sine boliger vil gå andre veien. Tror vi har funnent et godt balansepunkt hvor vi ivaretar alles interesser, sier han.

Les også:

Slik kan du få 8 kvm mer boareal på 200 kvadrat

Dette huset produserer nok strøm til å lade elbilen og varme svømmebassenget

Å varme opp vann med strøm: – Som å dusje i champagne  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.