KRAFT

Nå skal de legge verdens lengste sjøkabel for strøm

Fra Rogaland til Storbritannia.

Sjøkabelen som skal legges mellom Norge og Storbritannia blir verdens lengste.
Sjøkabelen som skal legges mellom Norge og Storbritannia blir verdens lengste. Bilde: Arkiv
Roald RamsdalRoald RamsdalJournalist
26. mars 2015 - 12:51

Norske Statnett og den britiske nettoperatøren National Grid signerer torsdag en avtale om å bygge verdens lengste undersjøiske strømkabel mellom Storbritannia og Norge.

Samarbeidsavtalen innebærer en endelig investeringsbeslutning og prosjektet går med dette inn i byggefasen.

Den 730 kilometer lange sjøkabelen med en kapasitet på 1400 MW blir den første direkte koblingen mellom de to landenes kraftmarkeder, skriver Statnett i en melding.

Les også: Slår siste spiker i kista for norske gasskraftplaner

– Slippe pristopper

National Grid mener kabelen kan sikre at britiske forbrukere og næringsliv slipper de høyeste pristoppene på elektrisitet.

– Tilgang til CO2-fri kraft fra norske vannkraftverk vil hjelpe oss med å møte behovet for grønn og rimelig energi. Dette bidrar også til mangfoldet av energikilder i Storbritannia og kan potensielt sikre at forbrukerne og næringslivet slipper de høyeste pristoppene, sier Alan Foster, direktør for European Business Development i National Grid i meldingen.

– Vi er stolte over å være med på dette prosjektet som vil bidra til å forsterke forsyningssikkerheten og legge til rette for verdiskapning i både Norge og Storbritannia. Ikke bare er det et teknisk imponerende prosjekt hvor vi vil sette en ny verdensrekord, det er også et viktig bidrag til økt fornybar kraftproduksjon på begge sider, og dermed en viktig del av fremtidens kraftsystem, sier Statnett-sjef Auke Lont i en melding.

Les også: Nå kan du få solceller på taket - uten at det synes

Settes i drift i 2021

Den totale investeringskostnad for prosjektet er oppgitt til å være mellom 12,9 og 17,2 milliarder kroner.

Teknisk Ukeblad har tidligere skrevet at denne kabelen vil være med på å øke kraftprisen med 4 øre/kWh.

Prosjektet, som går under navnet NSN Link, eies av norske Statnett og det britiske energiselskapet National Grid, som begge eier halvparten hver.

Kabelen skal legges mellom Kvilldal i Rogaland og Blyth i Storbritannia. Etter planen skal kabelen settes i drift i 2021. Det er ett år etter den opprinnelige planen.

– Uheldig utsettelse

Bransjeorganisasjonen Energi Norge mener avtalen er gode nyheter for kraftnæringen og strømkundene. Samtidig mener de at det er uheldig at prosjektet er utsatt til 2021.

– Storbritannia er i ferd med å bygge ut enorme mengder uregulerbar vindkraft, mens Norge har fleksibel vannkraft og et økende kraftoverskudd. Den nye kabelen gjør at vi kan eksportere når det ikke blåser på britisk side, og importere når britene har overskudd av rimelig vindkraft. Dette vil bidra til bedre utnyttelse av de fornybare kraftressursene både i Norge og Storbritannia, økt forsyningssikkerhet og jevnere priser for strømkundene, uttaler Energi Norge-sjef Oluf Ulseth i en melding.

Organisasjonen minner om at den nye Tysklandskabelen også er forsinket.

– Vi skulle gjerne hatt begge disse kablene på plass allerede. Fornybarnæringen skal investere rundt 200 milliarder kroner i produksjon og nett de kommende årene. Da trenger vi markedsmessig forutsigbarhet og god fremdrift i kabelprosjektene, påpeker Ulseth.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Schneider Electric lanserer ny elbillader
Schneider Electric lanserer ny elbillader

Les også:

– Lavere frekvens kan gjøre vekselstrøm bedre enn likestrøm også på lange avstander

Tysk delstat ber Norge kjappe seg med å bygge kabel nummer to til Tyskland

25 prosent av kraften i Tyskland kan komme fra Norge, spådde Statnett-sjefen  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.