BERGEN KOMMUNE

Nå skal Bergen kommune skifte ut gategods for rundt 13 mill

Her kan entreprenøren sikre seg rammeavtale i inntil fire år.

Bergen kommune bestilte 500 nye jubileumskumlokk i februar i år. Motivet er såklart regndråper.
Bergen kommune bestilte 500 nye jubileumskumlokk i februar i år. Motivet er såklart regndråper. Illustrasjonsfoto: Bergen kommune
24. mai 2020 - 12:08

Bergen Vann skal inngå en rammeavtale for utskifting av såkalt gategods, altså kumlokk, rammer og ringer. Tjenestene skal for det meste utføres i Bergen kommune, og noe i Bjørnafjorden kommune.

Og kanskje de nye kumlokkene blir noen av de nye «bekkalokkene» som kommunen nylig har bestilt i anledning byens 950-års jubileum?

Avtalen skal vare i et år, og kommunen har opsjon på å forlenge avtalen i ytterligere tre år.

Verdien for denne rammeavtalen er anslått til 13 millioner kroner.

Det flommer over med store vannmengder på Bryggen i Bergen.
Les også

Hull i vannledning: Bryggen i Bergen under vann

Kommunen holder materiellet

Det hele er tenkt å fungere slik: Bergen Vann holder lokk, rammer og betongringer (til vann- og avløpsnett) samt lokk til brannhydranter (halvmånelokk). Materialet skal hentes på avtalt lager. Leverandør holder alt annet nødvendig materiell.

Selve arbeidet er væravhengig. Det meste blir å gjøre i perioden mars-november, men det kan også bli aktuelt i resten av året. Arbeidet avhenger også av åpningstidene til asfaltverkene.

Alt gammelt gategods inkludert restmasser skal leveres på avtalt deponi.

Oppdraget dreier seg om å skifte ut lokk og rammer på vann- og avløpskummer. Objektene ligger stort sett i offentlig vei og på fortau, men kan også ligge i terrenget.

I forbindelse med reasfaltering skal alle lokk og rammer, med unntak av hydrantlokk og -ramme, byttes ut med runde lokk og rammer. Gamle, knuste justeringsringer i betong skal skiftes.

Det er vanlig at firkantede rammer forekommer som koblede rammer. De gir adgang til å betjene ventiler og brannkuler på vannledningsnettet. I slike tilfeller skal alle rammer erstattes med runde standardrammer. Dessuten skal det settes ned nødvendig antall med mindre kapselrammer.

Frist for å melde tilbud på oppdraget er 4. juni.

Selv om det finnes mange tekniske løsninger, må lekkasjesøker Tony Sturle Karlsen av og til gripe til en grunnleggende metode: En stang som plasseres på vannledningen for å lytte etter lekkasjer.
Les også

Tar i bruk gammel teknologi: 32 prosent av drikkevannet forsvinner i lekkasjer

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.