OLJE OG GASS

Nå kommer Talisman med sitt nye Yme-konsept

Yme-plattformen står fortsatt ubemannet i Nordsjøen. Nå jobber Talisman iherdig med nye løsninger. Det endelige konseptvalget er like rundt hjørnet.
Yme-plattformen står fortsatt ubemannet i Nordsjøen. Nå jobber Talisman iherdig med nye løsninger. Det endelige konseptvalget er like rundt hjørnet. Bilde: Jesper Holm, kaptein Esvagt Don
Lars TaraldsenLars TaraldsenJournalist
26. feb. 2014 - 08:54

I den sørøstlige delen av Nordsjøen står en ubrukelig plattform og venter på å bli fjernet.

Oljeselskapet Talisman Energy som er operatør, har allerede kastet bort om lag 10 milliarder kroner på prosjektet.

Mesteparten av denne regningen tilfaller norske skattebetalere.

– Flere mulige løsninger

Mens den ubrukelige plattformen har stått tom gjennom Nordsjøens vinterherjinger, har det i kontorene på land blitt jobbet med å få på plass en ny løsning.

For øyeblikket ligger flere mulige varianter på bordet – og i løpet av første kvartal i år, muligens i starten av kvartal to, skal én av løsningene stå igjen.

Dette bekrefter pressekontakt Vidar Nedrebø for Teknisk Ukeblad.

– Vi har flere mulige løsninger, men jeg vil ikke kommentere hvor mange, eller hvilke løsninger vi arbeider med. Men vi forholder oss til de løsningene vi har på bordet når konseptvalget skal gjøres, sier Nedrebø.

Teknisk Ukeblad har tidligere skrevet at Talisman er i dialog med Bream-lisensen om en mulig løsning. Det er usikkert hvorvidt dette blir realisert.

Ifølge en artikkel på bransjenettstedet Offshore.no tidligere i år er det nemlig usikkert om Bream blir bygget ut i det hele tatt.

Les også: BP måtte skifte 3000 muttere og bolter på Skarv

Skroting

Det er uansett konseptvalget for «Nye Yme» som blir den neste milepælen i prosjektet. Deretter skal partnerskapet levere inn plan for utbygging og drift (PUD) til myndighetene.

– Olje- og energidepartementet har bedt om en oppdatert PUD som skal leveres senest 2. kvartal 2015, sier han.

Nedrebø forteller Teknisk Ukeblad at planen nå er å fjerne plattformen, transportere denne ut fra sikkerhetssonen, for så å overlevere den til SBM som er eier.

– Deretter skal eieren overta den videre disponeringen av plattformen, som da blir tatt til et verft for skroting, sier Nedrebø.

Les også: Dette gikk galt på Yme

Talisman har tidligere bekreftet for Teknisk Ukeblad at de er i dialog med Bream-lisensen om en mulig samordning. Men det er usikkert om Bream i det hele tatt blir bygget ut.
Talisman har tidligere bekreftet for Teknisk Ukeblad at de er i dialog med Bream-lisensen om en mulig samordning. Men det er usikkert om Bream i det hele tatt blir bygget ut.

Sendte avgjørende søknad

Et av spørsmålene som har vært knyttet til det nye Yme-prosjektet, er hvorvidt prosjektet havner inn under de nye eller de gamle skattereglene på norsk sokkel.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Teknisk Ukeblad skrev i oktober om at Talisman leverte inn en søknad i grevens tid, som muligens kan ha reddet prosjektet fra ytterligere en smell.

Da den rødgrønne regjeringen søndag 5. mai i fjor annonserte at satsen i friinntekten ble satt ned fra 7,5 til 5,5 prosent, gikk det frem at de prosjektene som har levert inn PUD før 5. mai, slipper unna den nye skatteregelen.

De som leverer PUD senere, må betale mer av utbyggingen selv.

Det ble i denne forbindelse foreslått en overgangsregel for investeringer som er omfattet av plan for utbygging og drift mottatt i Olje- og energidepartementet før 5. mai 2013.

Det som kan ha reddet Yme-prosjektet er den følgende setningen:

«Overgangsregelen gjelder også for investeringer som er omfattet av søknad om fritak for eller skriftlig underretning (søknad) om vesentlig avvik fra PUD eller PAD mottatt i OED før 5. mai 2013.»

Talisman sendte nemlig inn en slik avvikssøknad under en uke før skattereglene ble kjent, og kan altså slippe unna de nye reglene.

Les også: Han hadde 2,7 millioner i ukelønn i fjor

Forutsetter gamle regler

Ifølge Vidar Nedrebø er også utbyggingsplanen som skal leveres til Olje- og energidepartementet kun en oppdatering av den gamle. Ikke en ny.

– I den PUD-en vi fikk godkjent i 2007 er det mye vi allerede har gjort. Havbunnsinnretninger og løfteinnretninger for råolje vil for eksempel forbli som det er. Det vi skal gjøre, er å skifte ut plattformen, sier han.

– Finansdepartementet har sendt ut utkast til forskrift. Høringsfristen gikk ut forrige uke. Der har oljeindustrien generelt og Talisman spesielt ønsket at dette avklares. Vi forutsetter at Yme kommer inn under de gamle reglene, sier han, og legger til:

– Forarbeidene for lovendringen har skapt litt uklarhet omkring dette, og det har vi påpekt i vår høringsuttalelse, sier han.

– Avgjørende feilvurderinger

Oljedirektoratet kom mot slutten av fjoråret med en rapport om hva som har gått galt på norske petroleumsprosjekter. Her ble blant annet Yme-prosjektet gjennomgått.

– Det var i forbindelse med design og bygging av produksjonsinnretningen (MOPU) at det oppstod store ekstraarbeider, forsinkelser og kostnadsoverskridelser. Sett i ettertid ble det gjort noen avgjørende feilvurderinger i den viktige tidlige fasen av prosjektet, skriver OD blant annet i rapporten "Vurdering av prosjekter".

Les også:

Bare usikkerheten på Sverdrup tilsvarer oljen i Goliat, Ivar Aasen, Edvard Grieg, Gina Krog og Gudrun

Her er Statoils «subsea-dödare»

Slik blir den største utbyggingen i Nordsjøen siden 1980-tallet  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.