T2

Nå kommer et ras av nye PC-modeller

Intel lanserer sine nye prosessorer i dag.

 Krympet: Intels nye Broadwell-generasjon prosessorer har langt flere transistorer enn dagens Haswell. Likevel blir prosessorene mye mindre og stømforbruket følger etter.
Krympet: Intels nye Broadwell-generasjon prosessorer har langt flere transistorer enn dagens Haswell. Likevel blir prosessorene mye mindre og stømforbruket følger etter. Bilde: Intel
5. jan. 2015 - 15:45

Hvert år slår Intels prosessorklokke et "tick" eller et "tock". I dag trekker de sløret av sitt nye tick, selv om det ikke er så mange hemmeligheter igjen under duken.

De fleste detaljer er ute for lengst, men det betyr at alle PC-produsentene nå får lov å snakke om sine nye modeller med den nye Broadwell-klassen Core M-prosessorer. Eller det de kaller femtegenerasjons Core-prosessorer.

Ultrasmått

Et "tick" er det Intel kaller en shrink, en krymping. Et "tock" er en forbedring av arkitekturen på prosessoren. Før var det viktigste å få opp ytelsen. Det er fortsatt viktig, men enda viktigere er det å få ned strømforbruket.

Broadwell-prosessorene er basert på den samme 3D-arkitekturen som Intel introduserte for to år siden, men den gangen med 21 nanometer-strukturer. Det var nesten utrolig lite den gangen. Nå er Broadwell krympet til 14 nm.

Ser vi fremover to år er det 10 nm som skal inn i prosessorene.

TEST: Mac mini: Apples minste er fortsatt imponerende

Flere transistorer

På tross av at Broadwell-generasjonen av Intel Core i7 krymper i37 prosent i areal, fra 131 mm2 til bare 82 mm2, øker antallet transistorer. Den har 35 prosent flere og havner på 1,3 milliarder.

De godsakene kan tas ut på flere måter. Enten via rundt 1,5 timer lenger batterilevetid i en bærbar PC, eller via bedre ytelse. Det er avsatt masse transistorer til grafikk, og dette vil bli en racer til å konvertere video. Dobbelt så raskt som forgjengeren.

Ifølge Intel er grafikkytelsen nå rundt 100 ganger raskere enn i prosessorene vi hadde i 2006.

TEST: Asus Zenbook UX303LN: Endelig - ultrabooken som også er en brukbar spillmaskin

Supergjerrig

Den mest strømgjerrige prosessoren i Broadwell-familien har et strømforbruk på bare 4,5 watt.

Det er litt av et dropp, for forrige generasjon, altså den ett år gamle Haswell-utgaven av den samme, brukte 10 watt.

Det er svært gode nyheter for de som lager små lette PC-er og nettbrett og kundene deres. Det kan oversettes til lengre batterilevetid, og noen kommer nok også med vifteløse modeller.

Ifølge Intel venter de at Broadwell-generasjonen vil bli tatt i bruk raskere enn noen annen generasjon i historien.

I dag lanserer Intel hele 28 nye prosessormodeller på CES i Las Vegas, fra de små, lette og supergjerrige, til dem med fokus på høy ytelse i stasjonære maskiner.

Noen er klare i produsentenes maskiner allerede, noen kommer ut over våren.

Les også: Nå kan du få en 40-tommers skjerm på skrivebordet

Syn og hørsel

Intel krydrer også de nye prosessorene ved å bygge inn teknologien de har kalt RealSense. Det gjør det mulig å bygge inn et kamera som kan fange opp det det ser i 3D.

Intel tror det vil gi nye muligheter for ansiktsgjenkjenning, kontroll av spill med hender, ansikt og fingre, 3D-skanning, fjerning av bakgrunner når man har videokonferanse og så videre. Nå er det opp til utviklerne.

Selskapet har også laget utviklingssett for stemmestyring og diktering i samarbeid med Dragon.

Seks språk er klare på CES og fire til kommer i løpet av januar. Gjetter vi riktig er ikke norsk blant dem.

Les også:

TEST: iMac Retina 5K 27": Den nye alt-i-ett-kongen

TEST: Asus ET2702: Slik er Asus' iMac-killer

Slik får du nett på hytta med uteantenne  

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.