BIOTEKNOLOGI

Nå kan forskere masseprodusere kunstig blod

Skal hjelpe mennesker med sjeldne blodtyper.

Blodposer ved blodbanken på St. Olavs Hospital i Trondheim. Foto:  Gorm Kallestad  / SCANPIX
Blodposer ved blodbanken på St. Olavs Hospital i Trondheim. Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX Bilde: Kallestad, Gorm
Av Hanne Kokkegård, Ing.dk
28. mars 2017 - 20:59

I fremtiden blir det enklere å hjelpe pasienter som f.eks. lider av blodsykdommer og må ha kontinuerlige blodoverføringer, og samtidig har en sjelden blodtype.

En britisk forskergruppe fra University of Bristol og NHS Blood and Transplant – som er den grenen av det britiske helsevesenet som administrerer organdonasjon og blodgiver-organisasjonene i England – har sammen funnet ut hvordan man svært effektivt kan produsere kunstige røde blodlegemer ved hjelp av stamceller.

Metoden vil også kunne brukes steder i verden hvor blodforsyningen er utilstrekkelig eller usikker, skriver universitetet i en pressemelding.

Unngår at stamcellene blir utbrente

Allerede i dag er det mulig å produsere røde blodlegemer i et laboratorium, men dagens metoder begrenser mengden, siden stamcellene bare holder til produksjon av maksimalt 50.000 røde blodlegemer før de blir «utbrente».

Med den nye teknikken bruker man stamcellene mens de er i et tidligere stadium, når de vokser i antall. Tilstanden omtales av forskere som at stamcellene er udødelige.

På dette nivået av celledelingen kan forskerne påvirke dem til å bli til røde blodlegemer som kan dyrkes i det uendelige.

Starter kliniske forsøk i år

Forskerne har fått patent på metoden, som kalles Bristol Erythroid Line Adult eller bare BEL-A, og det gjenstår fremdeles en del utviklingsarbeid.

Likevel regner forskerne med at de senere i 2017 kan prøve å produsere røde blodlegemer som kan brukes i forsøk på pasienter.

NHS Blood and Transplant sier i en kommentar til BBC at organisasjonen ikke har noen planer om å bevege seg bort fra tradisjonelt donorblod.

Forskningsresultatet er offentliggjort i tidsskriftet Nature Communications.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.