OLJE OG GASS

Nå har også Karsten Moholt varslet permitteringer

– Det verste med å være leder, sier Linn Cecilie Moholt.

Linn Cecilie Moholt har vært nødt til å sende generelt permitteringsvarsel til sine ansatte. – Det verste med å være leder, sier hun til Teknisk Ukeblad.
Linn Cecilie Moholt har vært nødt til å sende generelt permitteringsvarsel til sine ansatte. – Det verste med å være leder, sier hun til Teknisk Ukeblad. Bilde: Karsten Moholt/Gunnar Blöndal
Lars TaraldsenLars TaraldsenJournalist
3. okt. 2014 - 10:03

– Dette er det verste med å være leder. Det er ikke hyggelig å gjøre dette, sier Linn Cecilie Moholt, administrerende direktør i Karsten Moholt AS.

Selskapet, som driver med modifikasjon, vedlikehold og tilstandsbasert overvåkning, holder til på Askøy utenfor Bergen.

Les også: Sender Yme-regning på 8 milliarder til forsikrings-selskapene

Utelukker ikke permittering

Da Teknisk Ukeblad var på besøk i lokalene tidligere i høst, hadde en rekke serviceselskaper sett seg nødt til å nedbemanne kraftig. Deriblant Kaefer Energy, Aibel og Aker Solutions. Men Karsten Moholt hadde ikke blitt berørt.

Det tok dog kort tid før selskapet også ble møtt med nedkjølingen i markedet. 22. september ble Linn Cecilie Moholt nødt til å sende ut generelt varsel om permitteringer til alle ansatte.

– Vi fikk kansellert en større leveranse offshore i Brasil som vi hadde bemannet for. Da ble vi sittende med overkapasitet. Det er i og for seg ikke noen ukjent problemstilling. Det er vanlig at ting blir flyttet og skjøvet på. Det som er nytt nå, er at det ikke er noen alternative prosjekter å hente inn, sier hun.

Hun forklarer at det ikke er spikret ennå om noen blir permittert, men hun utelukker det ikke.

– Vi jobber på spreng med å finne alternative prosjekter. Men vi ser at det er mye tyngre nå enn bare for ett år siden. Så nå har dette truffet oss også og vi ser ikke bort i fra at det blir nødvendig med permitteringer, sier hun.

Les også: – Norge har hatt uvanlig flaks de siste ti årene. Lite tilsier at det skal fortsette

Lien: Naturlig korreksjon

Til nå har flere tusen norske oljearbeidere fått beskjed om å finne seg noe annet å gjøre.

Det har rammet særlig leverandørindustrien – men også enkelte oljeselskaper har vært nødt til å nedbemanne. I tillegg er det mange som har fått varsel om permitteringer, slik som hos Karsten Moholt AS.

Men selv om det nå er svært mange som har mistet jobben, mener både olje- og energiminister Tord Lien og bransjeorganisasjonen Norsk olje og gass at det ikke er noen krise man er vitne til.

– Denne næringen har alltid vært ganske syklisk av seg og sånn har det alltid vært. Vi hadde et aktivitetsnivå i 2013 som var rekordhøyt, og jeg tror ikke mange er uenig med meg når jeg sier at nettopp det høye aktivitetsnivået i 2013 bidro til at det ble stort press både på folk og på priser. En korreksjon var derfor ikke unaturlig, uttalte Tord Lien til Teknisk Ukeblad.

Les også:

Statoil-direktør «nappet» av omstridt gassturbin fra Sverdrup-modell

Barentshavet var oljeindustriens nye lekeplass. Nå utsettes prosjekter og funn leveres tilbake

Statoil: Ingen garanti for at Castberg blir realisert  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.